• Nacionalna ekološka asocijacija: Vazduh prekomerno zagađen

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) ocenila je da je, na osnovu podataka xEco, sistema vazduh u centralnoj Srbiji i Vojvodini u 2022. bio prekomerno zagađen. 

  Sistem xEco prikuplja podatke sa svih raspoloživih operativnih sistema za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

  Na prvom mestu gradova sa prekoračenjem suspendovanih PM 10 čestica je Užice sa 160 dana prekoračenja, Popovac sa 145, Valjevo sa 144 dana, Novi Pazar sa 141, a na petom mestu je Smederevo Radinac sa 128 dana.

  Zbog prekoračenja broja srednjih časovnih koncentracija sumpor dioksida (SO2) u Boru je prekomerno zagađen vazduh, uz napomenu da topionica ne radi od maja.

  Zbog prekoračenja srednjih dnevnih koncentracija prizemog ozona (O3) od 100 mikrograma po kubnom metru Prekomerno zagađen vazduh je bio i na Kopaoniku i Kameničkom Visu, ali i u Kragujevcu.

  „Imajući sve to u vidu, prvi korak resornog ministarstva je promeniti Zakon o zaštiti vazduha u najkraćem roku, kako bi se institucionalna analiza stanja kvaliteta vazduha za 2022. godinu izvršila na način prilagođen sprovođenju navedenog Programa zaštite vazduha i propadajućeg akcionog plana“, navodi se u saopštenju NEA.

  Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) ocenila je da je, na osnovu podataka xEco, sistema vazduh u centralnoj Srbiji i Vojvodini u 2022. bio prekomerno zagađen. 

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.