• Najboljih 200 kandidata za prekvalifikacije u IT sektoru očekuje drugi krug selekcije

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obaveštava javnost da je završeno sa onlajn selekcijom kandidata za učešće na pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru. Svi prijavljeni kandidati koji su ispunjavali uslove konkursa, njih ukupno 8.264, imali su mogućnost da učestvuju u onlajn testiranju zaključno sa 22. martom, kada je bio krajnji rok. Test je popunilo ukupno 6.612 kandidata.

  Dve stotine najbolje rangiranih kandidata biće pozvani na finalni krug selekcije, koji će biti održan u nedelju, 26. marta 2017., na Elektronskom fakultetu u Nišu (50 kandidata), Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu (50 kandidata) i u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu (100 kandidata). Ovaj krug selekcije podrazumeva dodatna testiranja uživo, koja će se takođe sprovoditi preko ekspertnog sistema za profesionalnu selekciju „Total Assessment“. Nakon ovog kruga biće izabrano 100 polaznika, a ukoliko pilot projekat bude uspešan, obuke će biti organizovane za dodatnih 900 polaznika do kraja 2017. godine. Odabrani polaznici će pohađati programe za obuku za programere početnike kojima postoji potreba na našem tržištu i čitav program prekvalifikacije, kreiran je tako da svi kandidati brzo nađu posao. Jedan od osnovnih kriterujuma za ocenu uspešnosti pilot faze prekvalifikacija je upravo brzina zapošljavanja ovih 100 kandidata.

  Od 200 kandidata koji su ušli u drugi krug selekcije, njih oko 40% su žene, oko 62% ih je nezaposleno, a 60% ih je starosti od 25 do 36 godina. Kada je reč o nivou obrazovanja, 53% kandidata ima završene osnovne ili master studije, a 47% srednju ili višu školu.

  Struktura zanimanja kandidata bila je vrlo raznolika, pa je prvi krug selekcije prošlo nekoliko radnika u ugostiteljskim objektima, ali i jedan vojni pilot i jedan krojač. Kandidati nisu morali da poseduju bilo kakva IT znanja ili prethodno iskustvo u radu u IT sektoru i na testu su proveravane sposobnosti i sklonosti kandidata koje su pogodne za rad u IT sektoru. Mereno je prostorno rezonovanje, deduktivne, induktivne i numeričke sposobnosti, kao i profesionalno interesovanje, radni stilovi i etika, odnosno radne vrednosti.

  Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obaveštava javnost da je završeno sa onlajn selekcijom kandidata za učešće na pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru. Svi prijavljeni kandidati koji su ispunjavali uslove konkursa, njih ukupno 8.264, imali su mogućnost da učestvuju u onlajn testiranju zaključno sa 22. martom, kada je bio krajnji rok. Test je popunilo ukupno 6.612 kandidata.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija