• Navala Srba na Grčku: Pred i post sezona odavno rasprodate

  Grčka je i dalje na prvom mestu za srpske turiste, kaže za „Vreme“ direktor Jute Aleksandar Seničić. Uprkos porastu cena, velika je potražnja za letnjim aranžmanima, pa su pred i post sezona odavno rasprodate, a dobrim delom i onaj glavni deo sezone – jul i avgust.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Navala Srba na Grčku: Pred i post sezona odavno rasprodate
  Foto: Pixabay

  „Grčka je destinacija na kojoj se Srbi osećaju kao kod kuće, a ipak su u inostranstvu“, tako za „Vreme“ direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić objašnjava zašto je ova zemlja i dalje prvi izbor srpskih turista.

  Prema njegovim rečima ove godine se u Grčkoj očekuje oko milion gostiju iz Srbije, od kojih se većina odlučuje za putovanje preko agencije, čak 80 odsto njih.

  Činjenica je, ipak, objašnjava Seničić, prvo se rasprodaju pred i post sezona, za koje su cene najpovoljnije.

  „Za maj, jun ili septembar, moguće je naći desetodnevne paket aranžmane koji obuhvataju apartmanski smeštaj i autobuski prevoz, za samo 100 evra po osobi“, kaže Seničić.

  Ljudi žive u minulim vremenima

  Više od polovine Srba koji posete Grčku, između 500 i 600 hiljada njih, odlučuje se za apartmane na severu te zemlje. Uprkos cenama koje su za apartmane niže kategorije porasle za 10 do 12 odsto, interesovanje je veliko.

  „Pojavljuju se nove destinacije, sa boljim i novijim smeštajnim objektima, ali mnogi građani žive u minulim vremenima“, kaže Seničić povodom posebnog interesovanja za Halkidiki, koje ne jenjava već 15 godina.

  Za te destinacije treba imati na umu i radove na obilaznici oko Soluna, koji već sada prouzrokuju velike zastoje, a u sezoni može zatrebati još više strpljenja.

  Poskupljenja

  „Najviše su poskupeli hoteli, na svim evropskim destinacijama, i to otprilike za 17 do 23 odsto u odnosu na prošlu godinu“, kaže Seničić i dodaje da je i za te objekte interesovanje veće nego prošle godine.

  Avio prevoz je takođe poskupeo i to za 15 do 20 odsto. Glavni razlog za više cene prevoza je poskupljenje goriva, dok je za poskupljenje smeštaja presudna cena struje.

  „Ono što je u Grčkoj još poskupelo, su putarine, ali i takse, koje su trostruko uvećane, pa sada za aparman gosti za 10 dana plaćaju 15 umesto 5 evra“, napominje Seničić i dodaje da je to rešenje države za pomoć destinacijama koje su prethodne godine stradale u poplavama i požarima.

  Zato Pilion, Skiatos, Evia i Rodos izgubljeno ne nadoknađuju dodatnim poskupljenjima, već je povećanje cena isto kao na drugim destinacijama. Tamo takođe spremni dočekuju predstojeću sezonu.

  „Koliko sam informisan, sanirano je sve, na Pilionu, gde je bilo najteže, ponovo su prohodni i putevi“, kaže Seničić.

  Seničić dodaje da se cena četvorokrevetne sobe na većini destinacija kreće od 800 do 1000 evra za deset dana.

  Može se i pomalo uštedeti

  Ono što u Grčkoj ove godine može pogodovati uštedi je veća slobodna površina na plažama.

  „Stupio je na snagu novi zakon, prema kome 30 odsto površine svake plaže mora biti slobodno, odnosno bez ležaljki“, kaže Seničić.

  Treba istaći i da je vanpansionska potrošnja na kontinentalnim destinacijama Grčke manje-više kao u Srbiji.

  „Takođe ima i građana koji odmor mogu da isplaniraju unapred, pa su aranžmane uplatili još u novembru ili decembru, kada je popust veći od poskupljenja. Tako da oni uspeju i da uštede“, dodaje Seničić.

  Druge destinacije

  Kada je reč o drugim zemljama, to su uglavnom porodična putovanja koja se organizuju preko agencije i to pre svega za Tursku, Egipat i Tunis.

  „Tu imamo dobar odnos cene i kvaliteta, a dosta je hotela od četiri zvezdice i više kategorije, koji za decu određenog uzrasta daju besplatan boravak, ponegde čak i za dvoje dece“, kaže Seničić.

  Međutim, tradicionalna destinacija svakako je ostala i Crna Gora, koju prema procenama Jute poseti oko 300 hiljada Srba, a tek trećina njih to učini preko agencije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Pretežno sunčano i toplije

  U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti pretežno sunčano uz promenljivu oblačnost i toplije, samo se posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i jugu […]