• NBS objavila poziv za letnju praksu studenata završnih godina

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će i ove godine tradicionalno organizovati letnju praksu od 1. jula do 30. avgusta za 29 studenata četvrte i pete godine akademskih studija u Srbiji, odnosno treće godine na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva, kao i studente državljane Srbije koji studiraju u inostranstvu na završnim godinama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NBS objavila poziv za letnju praksu studenata završnih godina
  Foto: Pixabay

  Kako se ističe, centralna banka Srbije dvomesečnu letnju praksu za studente završnih godina organizuje kako bi im približila rad NBS kao institucije od čijeg poslovanja zavisi stabilnost finansijskog sistema i kako bi ih upoznala s raznovrsnim funkcijama koje ta banka obavlja. Dodaje se da će studenti tokom leta imati priliku da u praksi primene teorijska znanja i steknu poslovno iskustvo u oblasti centralnog bankarstva.

  NBS naglašava da je rok za prijavljivanje studenata 17. maj 2024, a nakon tog će biti organizovana selekcija prijavljenih kandidata koji ispunjavaju osnovne uslove. Na letnju praksu, kako se precizira, NBS će primiti do 29 studenata četvrte i pete godine akademskih studija koji studiraju na visokoškolskim ustanovama koje su dobile akreditacije Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, a koji će završetkom studija ostvariti najmanje 240 ili 300 ESPB bodova. Biće primljeni i studenti treće godine na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva sa studijskih programa Ekonomija i finansije, Ekonomska analiza i politika, Finansije, bankarstvo i osiguranje, Računovodstvo, revizija i finansijsko upravljanje, Poslovna analiza i konsalting, Primenjena statistika i kvantitativna analiza, Ekonometrija, Međunarodna ekonomija i spoljna trgovina i Pravo.

  Za letnju praksu moći će da konkurišu i studenti treće godine studijskih programa Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije sa Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Matematičkog fakulteta, Informacioni sistemi i tehnologije sa Fakulteta organizacionih nauka, Informacione tehnologije u mašinstvu na Mašinskom fakultetu, kao i Arheologije, Računarske tehnike, Nove računarske tehnologije, Informacioni sistemi i Računarsko inženjerstvo na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva.

  Praksa je namenjena i studentima filijala Ekonomskog fakulteta u Nišu i Kragujevcu za modul Finansije, bankarstvo i osiguranje i modul Računovodstvo i poslovne finansije. NBS naglašava da će se na letnju praksu primati i do pet studenata državljana Srbije koji studiraju u inostranstvu na završnim godinama, na prethodno navedenim ili srodnim studijskim programima.

  Studenti koji žele da se prijave na letnju praksu u centralnu banku Srbije moraju da imaju prosečnu ocenu ostvarenu tokom studija najmanje 8,00, da im apsolventski staž ne traje duže od godinu dana od dana upisa tog staža, kao i da su državljani Srbije, prenosi Tanjug.

  U saopštenju se dodaje da studenti koji žele da steknu praktična stručna znanja i iskustvo, a motivisani su i da se putem dvomesečne prakse i osmočasovnog radnog vremena neposredno upoznaju s poslovanjem NBS potrebna dokumenta dostavljaju Direkciji za ljudske resurse i organizaciona pitanja putem imejla [email protected] ili poštom, odnosno lično na adresu Beograd, Kralja Petra 12, s naznakom „Za letnju praksu”. Studenti dostavljaju biografiju i motivaciono pismo, originalno uverenje, odnosno potvrdu visokoškolske ustanove s podacima o godini studija i prosečnoj oceni, odnosno uspehu ostvarenom u toku studija (za studente iz inostranstva prevedenu na srpski jezik) ne stariju od mesec dana, kao i uverenje o državljanstvu Srbije. U postupku izbora studenata koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u Srbiji sprovešće se testiranje, koje obuhvata proveru poznavanja osnovnih informacija o NBS, njenom delokrugu i poslovanju, znanja engleskog jezika i opšteg obrazovanja i informisanosti. NBS ističe i da će o vremenu i mestu testiranja studenti biti obavešteni putem internet stranice www.nbs.rs. Dodaje se i da će se postupak izbora studenata koji studiraju u inostranstvu izvršiti na osnovu biografije i uspeha ostvarenog u toku studija. Centralna banka naglašava da neblagovremeno podnete i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija