• Nema blokade puteva, zemljoradnici postigli dogovor sa državom

  Poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli su dogovor danas u Kisaču, pa će traktori biti sklonjeni sa puteva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nema blokade puteva, zemljoradnici postigli dogovor sa državom
  Foto: Gavrilov Đoka

  Traktori su prethodnih dana bili parkirani kraj puteva u iščekivanju rezultata današnjih pregovora poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

  Poljoprivrednici su zbog nezadovoljstva kako je Vlada ispunila sporazum iz maja ove godine, devet dana blokirali saobraćajnice.

  Prihvaćen je predlog Vlade o povraćaju akcize iako je zahtev poljoprivrednika bio da gorivo na pumpi plate bez tog poreza, umesto po punoj ceni, pa da čekaju da se taj iznos vrati.

  Dogovoreno je i da paori dizel mogu da kupe na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, a da onda u roku od dve nedelje dobiju povrat 50 dinara po litru. Takođe, novina je i da mogu odjednom da kupe 400 litara goriva.

  Dogovor je i da se deo subvencija vrednosti 17.000 dinara isplati u robi, dok će drugi deo subvencija vrednosti 18.000 dinara biti isplaćen u novcu.

  Poljoprivrednici su tražili i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit. I to je dogovoreno.

  Na listi zahteva je bilo i obezbeđenje kredita po niskoj kamati za refinansiranje postojećih kredita kao i rešavanje problema velikih dugova za doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje. I ova stavka je dogovorena.

  Dogovoreno je i da se radi na implementaciji robne berze koja će paorima omogućiti povoljniji način trgovine.

  Dogovoreno je i da narednih dana usledi novi sastanak predstavnika poljoprivrednika i Vlade Srbije, verovatno u Beogradu, kako bi se precizirao način realizacije dogovorenog i rokovi.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, posle sastanka sa poljoprivrednicima, da su razgovori bili teški, da je bilo mnogo tema i mnogo stvari je potrebno urediti.

  „Treba da vidimo kako bi privatna gazdinstva mogla da učestvuju na produktnoj berzi i trguju proizvodima i da ne zavise više od kartelista i monopolista, jer će to definisati njihov pravi položaj i održivost njihovog poslovanja“, rekla je Brnabić.

  Dodala je da taj zadatak treba da bude završen u narednih nekoliko meseci.

  Podsećamo da je Vlada Srbije uslovila nastavak pregovora s poljoprivrednicima zabranom da sastanku prisustvuju novinari 021.rs, N1 i TV Nova. Obrazloženje Vlade je da se radi o „medijima koji imaju političke emisije, a ne agrarne“ i da im nije mesto na pregovorima u Kisaču.

  Udruženja poljoprivrednika koja učestvuju u protestu su, nakon konsultacija, odlučila da pristanu na ovaj zahtev Vlade Srbije, a njihovi predstavnici su se 021.rs izvinili zbog toga.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija