• Nemci i Austrijanci bi mogli da dobiju 4.000 hektara zemljišta u Vojvodini

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Agencija za restituciju proverava zahteve za vraćanje oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima.

   

  Kako saznaje „Blic“, Agenciji za restituciju podneto je 593 zahteva nemačkih državljana i 564 zahteva austrijskih državljana.
   
  Zasada, nemačkim državljanima je vraćeno 28 poslovnih prostora, pet zgrada i tri stana ukupne površine 1.727 kvadrata i oko 142 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je austrijskim državljanima vraćeno 12 poslovnih prostora i dva stana ukupne površine 2.099 kvadrata, te 452 kvadrata neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, oko 243 hektara poljoprivrednog zemljišta i 0,25 hektara šuma.
   
  Osim osnova da bivši vlasnik bude rehabilitovan, Zakon predviđa i da obeštećenje, odnosno povraćaj imovine, nema osoba koja je bila pripadnik okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Srbije za vreme Drugog svetskog rata kao ni njegovi naslednici. Takođe, stranim državljanima se imovina vraća pod uslovom reciprociteta.
   
  „Agencija je po službenoj dužnosti utvrdila da između Srbije s jedne strane i Austrije i Nemačke s druge strane postoji reciprocitet. Takođe propisano je da pravo na vraćanje imovine ili obeštećenje nema strani državljanin, odnosno njegovi zakonski naslednici, za koje je obavezu obeštećenja preuzela strana država po osnovu međunarodnog ugovora, kao i strani državljanin, odnosno njegovi zakonski naslednici, koji su, i bez postojanja međunarodnog ugovora, obeštećeni ili im je pravo na vraćanje imovine priznato pravom strane države“, kaže za „Blic“ direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić.
   
  Autor: Blic

  Agencija za restituciju proverava zahteve za vraćanje oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]