• Nepažljivim kupcima podmeću škart robu i za 900 evra

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Penzioneri su poslednjih meseci najčešće žrtve trgovaca koji na prezentacijama prodaju proizvode sa, navodno, zdravstvenim efektima, i to po cenama koje prevazilaze tržišne.

   

  Kako piše „Politika“, reč je o prevari koja je, posebno u Vojvodini, uzela maha, tvrde u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije i apeluju na kupce da se dobro informišu pre nego što pristanu na kupovinu proizvoda van poslovnih prostorija.
   
  „Kada dođu na prezentaciju, nude im masažere ili magnete koji će im pomoći, odnosno olakšati kretanje i poboljšati cirkulaciju. Poveruju u priču i pristaju da potpišu kreditni ugovor o plaćanju proizvoda koji koštaju i do 900 evra. Inače, trgovci zahtevaju od njih da tokom prezentacije plate i određeni deo odmah gotovinom“, kažu za beogradski list u NOPS-u.
   
  Naime, građani koji su se žalili ovoj organizaciji tek po isprobavanju proizvoda shvatili su da on nema karakteristike koje su navedene i niko od onih koji su pokušali da kontaktiraju sa trgovcem i vrate naručenu robu, nije u tome uspeo. Trgovac odbija da prihvati reklamaciju. 
   
  „Uvidom u dokumentaciju koju nam dostave, primećujemo velike nepravilnosti, pre svega to što im prilikom kupovine nije priložen i obrazac za odustanak od ugovora na koji potrošač ima pravo prema Zakonu. Prema važećim propisima, popunjavanjem ovog obrasca kupac u roku od 14 dana ima pravo da, bez navođenja razloga, odustane od kupovine. Sa druge strane, proizvodi se isporučuju bez uputstva za upotrebu, što takođe ukazuje na prevaru“, kažu u NOPS-u.
   
  Inače, u slučaju da trgovci koji robu prodaju van poslovnih prostorija kupcima ne dostave ovaj obrazac, potrošači imaju pravo da od ugovora o kupovini odustanu u roku od godinu dana. Najvažnije od svega je da prilikom potpisivanja ugovora detaljno pročitaju svaki član, jer se dešava da trgovac u ugovoru naznači da je ugovor o odustanku od kupovine dostavljen kupcu, iako nije, a potrošač koji potpiše takav ugovor uskraćuje svoje pravo da se odrekne ove kupovine u roku od jedne godine, ukoliko nije zadovoljan“, dodaju u organizaciji.
   
  Kako je navedeno na sajtu Ministarstva trgovine, pod prodajom van poslovnih prostorija podrazumevaju se situacije kada ugovor o prodaji zaključe trgovac i potrošač, van poslovnog prostora trgovca. Najčešće je reč o prodaji na promocijama (npr. u restoranima), ličnim nuđenjem ili u njegovom radnom mestu. 
   
  „Kod ove vrste kupovine, potrošač ima pravo da odustane u roku od 14 dana od dana kada je potpisao porudžbenicu ili ugovor. Porudžbenica mora da sadrži obrazac odustanka od ugovora, a pre zaključenja ugovora trgovac je dužan da potrošača obavesti o pravu da odustane od kupovine. U ovom slučaju potrošač vraća robu, a trgovac novac, bez mogućnosti da zahteva neku dodatnu nadoknadu troškova, kao što je, na primer, određeni procenat od cene koju je platio“, navode u resornom ministarstvu.
   
  Sve je više građana koji u ovakvim transakcijama koriste mogućnost plaćanja preko administrativnih zabrana na platu ili penziju. Iako je ovo primamljiv i isplativ način plaćanja, trebalo bi biti ubazriv, jer se u praksi događa da kompanije koje posluju na ovaj način, posebno one koje robu prodaju na prezentacijama, podmeću različite ugovore od kojih je kasnije nemoguće odustati. Detaljnije čitajte u današnjoj Politici.

  Penzioneri su poslednjih meseci najčešće žrtve trgovaca koji na prezentacijama prodaju proizvode sa, navodno, zdravstvenim efektima, i to po cenama koje prevazilaze tržišne.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Upis u prvi razred čeka 65.000 dece u Srbiji

  Upis u prvi razred osnovne škole u školskoj 2024/25. biće tradicionalno u periodu između 1. aprila i kraja maja, a iz Ministarstva prosvete kažu da na upis čeka gotovo 65.000 dece u Srbiji, od […]

  Preko 300 novih startap kompanija u protekle dve godine

  Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, 28 odsto čine mladi osnivači, starosti 15 do 29 godina, a 22 odsto startap kompanija je u […]