• Nepoznato koliko građana Srbije ima autizam, potreban Nacionalni registar

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je povodom 2. aprila, Svetskog dana podizanja svesti o autizmu da je razumevanje problema sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihovo neposredno okruženje, nužan uslov na čijem je ispunjenju potrebno konstantno raditi kako bi autistične osobe mogle da osete da imaju podršku šire društvene zajednice, navodi se u saopštenju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nepoznato koliko građana Srbije ima autizam, potreban Nacionalni registar
  Foto: Pixabay

   – Autizam može da se desi svakoj porodici i za naše društvo nije novina, jer se kao složeni neurorazvojni poremećaj dijagnostikuje više od trideset godina. Međutim, svedoci smo da se i danas borimo protiv predrasuda i da solidarnosti u potrebnoj meri nema, zbog čega se osobe sa autizmom i dalje susreću sa neprihvatanjem okoline, još od najmlađeg uzrasta. Zato je veoma važno iskoristiti sve raspoložive mogućnosti i sistemski raditi na njihovoj inkluziji, ocenio je Pašalić.

  Prema rečima zaštitnika građana, za vidljive promene su potrebni pomaci i u normativnom sistemu. Pre svega formiranje Nacionalnog registra osoba sa autizmom, jer je i dalje nepoznato koliko se građana Srbije bori sa ovim problemom. Pašalić smatra da bi uspostavljanje tog mehanizma pomoglo da se razviju specifične usluge podrške za osobe sa autizmom u pravcu njihovog punog uključivanja u društvo.

   – Potrebno je da sagledamo problem u celini i obezbedimo dovoljno obučenog i stručnog kadra, da radimo na razvijanju programa rane intervencije, personalizovanim uslugama podrške u obrazovnom sistemu i drugim servisima podrške deci i odraslima sa autizmom, kako bi im se u potpunosti omogućilo uživanje građanskih prava, naglasio je Pašalić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]