• NIS i ove godine na Međunarodnom saju poljoprivrede – Zelena agenda i održivi razvoj u fokusu

  Kompanija NIS i ove godine učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu gde predstavlja svoje napore i ostvarenja u oblasti održivog razvoja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NIS i ove godine na Međunarodnom saju poljoprivrede – Zelena agenda i održivi razvoj u fokusu
  Foto: NIS

  Posetiocima štanda kompanije NIS u Master hali Novosadskog sajma biće predstavljene aktivnosti putem kojih kompanija doprinosi unapređenju zaštite životne sredine i ublažavanju klimatskih promena. Predstavnici NIS-a govoriće i o projektima koji se realizuju u oblasti obnovljivih izvora energije, pre svega izgradnji solarnih elektrana na objektima kompanije čime se ostvaruju uštede u troškovima za energiju i smanjuju emisije CO2. Posetioci štanda imaće priliku i da pogledaju fotografije Predraga Kostina, zaposlenog NIS-a i jednog od najboljih fotografa prirodnih lokaliteta u Srbiji, čije fotografije su objavljene u okviru prethodnog Izveštaja o održivom razvoju kompanije.

  U ekološke projekte i biznis inicijative koje indirektno doprinose unapređenju ekološke slike u Republici Srbiji, od 2009. godine kompanija NIS je uložila više od 900 miliona evra. Od toga je u projekte isključivo ekološkog karaktera investirano više od 130 miliona evra. Samo u 2023. godini u realizaciju ekoloških projekata uloženo je 801,8 miliona dinara. Zahvaljujući investicijama u svoju zelenu agendu kompanija NIS je u 2023. godini smanjila direktne emisije ugljen-dioksida za 6 odsto. Dodatno, kompanija NIS je čvrsto opredeljena i kontinuirano teži razvoju i unapređenju ekološke svesti među zaposlenima i širom zajednicom.

  Važan deo zelene agende NIS-a je projekat izgradnje solarnih elektrana na objektima kompanije u cilju sopstvene proizvodnje „zelene“ energije. Na ovaj način se smanjuju troškovi za električnu energiju, a ujedno se redukuju i emisije ugljen-dioksida čime NIS pruža svoj doprinos smanjenju efekta globalnog zagrevanja. NIS trenutno u radu ima solarne elektrane očekivane godišnje prizvodnje od 1600 MWh što će doneti smanjenje troškova za električnu energiju od oko 230.000 evra, dok se godišnje smanjenje emisija ugljen-dioksida procenjuje na oko 1700 tona. NIS i u 2024. godini nastavlja izgradnju solarnih elektrana na objektima i zemljištu kompanije i trenutno ima ugovorenu izgradnju solarnih elektrana snage od 8,5 MWp koja će povećati godišnju prizvodnju električne energije na 11.500 MWh od 2025. godine.

  NIS svojim poslovnim i društveno odgovornim aktivnostima doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji su ujedno globalni poziv na realizaciju inicijativa koje će omogućiti zaštitu planete, zaustaviti siromaštvo i obezbediti da svi ljudi uživaju mir i prosperitet. Javnost je o ovim aktivnostima NIS-a detaljno obaveštena putem verifikovanih izveštaja o održivom razvoju koje kompanija objavljuje svake godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za nedelju, 16. jun

  Nedelja nam donosi i sunce i oblake. U većem delu zemlje biće pretežno sunčano. Ipak, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na zapadu i jugozapadu zemlje mogući su kiša i pljuskovi sa […]

  Šta ako putnik dobije apartman koji nije ugovoren

  Počela je letnja sezona i ove godine će veliki broj putnika iz Srbije odmor provesti u organizaciji turističkih agencija. Prema podacima iz Jute, od oko milion putnika koji odmor provedu u […]