• Nova droga od koje se predozira i ako dospe na kožu još nije stigla u Srbiju

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Dr Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja, kaže za „Politiku“ da za sada nemaju informaciju da se ova droga pojavila u Srbiji.
   
  Kako navodi dr Mira Kovačević, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, niko od pacijenata koji se leče u toj bolnici nije do sada pomenuo da mu je poznata ili da ju je koristio. I u policiji se nezvanično saznaje da nije bilo slučajeva da neko trguje narkotikom pod imenom „pink“.
   
  Iz američke agencije za borbu protiv droga (DEA) objavili su da je reč o jednoj od najtoksičnijih hemikalija koja može da usmrti čoveka čak i ako mu samo dospe na kožu. Prema raspoloživim informacijama, droga farmaceutskog naziva U-47700, uprkos svom imenu, bele je boje. Mediji prenose da se ova droga lako može naručiti preko interneta, što privlači zavisnike koji u njoj vide jeftinu zamenu za heroin.
   
  Najčešći pacijenti Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti jesu oni koji uzimaju heroin. Međutim, po rečima doktorke Kovačević, vrlo je rašireno uzimanje više različitih droga paralelno.
   
  „Sve je više je onih koji nam se javljaju zbog problema u vezi sa uzimanjem amfetamina, marihuane, različitih medikamenata i alkohola“, kaže dr Kovačević za „Politiku“.
   
  Već nekoliko godina Evropa se suočava sa sve većim problemom novih vrsta narkotika. Nove droge nastaju zahvaljujući modernim tehnologijama i uglavnom se prodaju preko interneta. U prošlogodišnjem izveštaju Evropskog centra za praćenje droga navodi se da je na Starom kontinentu identifikovano više od 560 novih psihoaktivnih supstanci. Većina ovih droga je sintetička verzija kanabisa ili stimulansi sa efektom amfetamina i kokaina.
  Autor: Politika
   
   

  Nova smrtonosna droga poznata pod uličnim nazivom „pink“, supstanca sedam puta jača od morfijuma i odgovorna za smrt najmanje 50 ljudi u SAD, nije stigla u Srbiju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]