• Nova SMS prevara: Građanima stižu poruke da potvrde pošiljku, evo šta uraditi ako otvorite link

  Građanima Srbije ponovo stižu SMS poruke navodno od Pošte Srbije, gde se zahteva potvrda adrese na određenom linku u Safari pregledaču, kako bi im paket stigao.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nova SMS prevara: Građanima stižu poruke da potvrde pošiljku, evo šta uraditi ako otvorite link
  Foto: Pixabay

  U pitanju je „fišing“ poruka, a iz Pošte Srbije upozoravaju građane da ne otvaraju linkove, ali i savetuju šta odmah da urade ukoliko su napravili takvu grešku i ostavili svoje podatke, piše N1.

  Iz Pošte Srbije kažu da su obavešteni o najnovijem pokušaju zloupotrebe logotipa i imena Pošte Srbije u lažnim SMS porukama i da je slučaj odmah prijavljen Nacionalnom CERT-u.

  Objašnjavaju da je u pitanju „fišing“ prevara (pokušaj krađe podataka građana), da mejlovi i poruke stižu sa adresa i sadrže linkove ka stranicama koje nisu u vlasništvu Pošte Srbije, a da se traži uplata novca putem platnih kartica.

  „Građanima savetujemo da budu oprezni, da ne otvaraju linkove u primljenim mejlovima i da ne unose svoje podatke. Ukoliko ipak otkriju podatke sa platne kartice, neophodno je da se odmah obrate banci kako bi kartica bila blokirana i izdata nova, a ukoliko otkriju korisničko ime i lozinku neophodno je da lozinku u što kraćem vremenskom periodu promene, navode“, ističu iz Pošte Srbije.

  Pošta Srbije na ovaj način ne komunicira sa korisnicima i ukoliko oni dobiju mejlove ili poruke slične sadržine – da ne postupaju na način kako se traži od njih, kažu iz Pošte za portal N1.

  Preporuka korisnicima je da ne otvaraju poruke ovog tipa i da ne posećuju linkove koji su navedeni u njima, pošto ti linkovi vode na lažne stranice. Jedini legitimni link JP „Pošta Srbije“ nalazi se na linku: posta.rs.

  „Pošta Srbije od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka“, naglašavaju iz Pošte.

  Kako kažu, i ranije su u više navrata evidentirali pokušaje zloupotrebe imena i loga Pošte kojim se građanima lažnim i prevarnim mejlovima, SMS porukama, porukama putem platformi za komunikaciju ili preko društvenih mreža, sugeriše da treba da izvrše određenu uplatu u cilju isporuke izvesne pošiljke, i koji sadrže linkove ka prevarnim stranicama koje nisu u vlasništvu JP „Pošta Srbije“.

  „Pošta Srbije ima usvojena interna dokumenta, u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti, po kojima postupa u ovakvim situacijama. Svaki od ovih pokušaja prevare prijavljen je Nacionalnom CERT-u“, navode.

  Kako dodaju, u cilju edukacije i pomoći građanima Srbije, ukoliko postoje bilo kakve nedoumice, dostupna je stranica Onlajn bezbednost na korporativnom sajtu Pošte Srbije na ovom linku, kao i Kontakt centar na brojevima telefona 0700 100 300 i 011 3607 788, koji je, kako navode, na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova.

  „O svim prijavljenim pokušajima prevare zloupotrebom imena i loga Pošte Srbije, Pošta redovno obaveštava javnost i korisnike putem korporativnog sajta, kao i na zvaničnim profilima na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i LinkedIn“, dodaju iz Pošte.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]