• Nove cene školarina na deset fakulteta u Beogradu: Gde će studenti morati da izdvoje najviše novca?

  Deset fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu najavilo je povećanje školarina za samofinansirajuće studente od naredne akademske godine. Možda to neće biti konačan broj, jer se čeka odluka još dva fakulteta – Matematičkog i FPN-a. Preostalih 19 fakulteta odlučilo je da ne menja cene.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nove cene školarina na deset fakulteta u Beogradu: Gde će studenti morati da izdvoje najviše novca?
  Foto: Pixabay

  Treba napomenuiti da su to školarine za samofinansirajuće studente, dok za budžetske studente troškove studiranja plaća država.

  U Rektoratu Univerziteta u Beogradu kažu da ne žele da objavljuju koji fakulteti povećavaju školarine, dok ne budu imali objedinjene podatke za sve fakultete koji su u njihovom sastavu (31).

  Međutim, kako Euronews Srbija saznaje školarine će biti korigovane na Šumarskom, Učiteljskom, Ekonomskom, FON-u, Veterinarskom, ETF-u, Rudarsko-geološkom, FASPER-u.

  Potvrdu smo dobili i u dekanatima tih fakulteta.

  Veterinarski fakultet povećao je cenu školarina sa 120.000 dinara na 138.000 dinara, a nove cene pravdaju inflacijom i da nisu korigovane od 2011. godine.

  „Već duži vremenski period školarina na Veterinarskom fakultetu nije menjana i od 2011. godine bila je 120.000 dinara. Za školsku 2024/25, znači od 1. oktobra, predvideli smo povećanje od 15 posto na 138.000 dinara. To se plaća u četiri rate. Nismo išli sa velikim povećanjem, nismo želeli da to bude veliki udar na budžet roditelja studenata“, kaže za Euronews Srbija prodekan za nastavu na Veterinarskom fakultetu prof. Jakov Nišavić.

  On je naveo da Veterinarski fakultet vodi računa o materijalnom položaju studenata, te da onima koji žive bez jednog ili oba roditelja, koji su u lošem materijalnom položaju umanjuju školarine ili ih potpuno oslobađaju plaćanja.

  „Ove godine smo imali više od 100 studenata koji su na neki način oslobođeni dela školarine ili školarine u potpunosti. Pravilnikom je definisano da se školarine umanjuju u slučaju smrti roditelja ili ako je student lošijeg materijalnog stanja“, pojašnjava on.

  Nove cene školarina ne odnose se samo na brucoše, već i na samofinansirajuće studente koji su na drugoj, trećoj, četvrtoj godini studija.

  Nove cene i na ETF-u

  I Elektrotehnički fakultet povećao je cene školarina sa 126.000 na 144.000 dinara, što je za oko 15 odsto, ali samo na smeru Elektrotehnika i računarstvo. Na drugom smeru Softversko inženjerstvo školarina je ostala ista i iznosi 282.000 dinara.

  Prodekan za nastavu na ETF-u prof. Jelena Ćertić kaže da su za 15 odsto povećali cene školarina i na master studijama.

  Od 1. oktobra novi cenovnik za samofinansirajuće studente ima i Šumarski fakultet. Oni su školarine povećali sa dosadašnjih 72.000 na 80.000 dinara. Učiteljski fakultet je odlučio da cene koriguje za 2,7 odsto, odnosno školarine su povećane sa 108.000 na 111.000 dinara.

  Veće cene biće i na Ekonomskom fakultetu. Školarine su do sada bile u rasponu od 106.212 i 139.754 dinara, zavisno od studijskog programa, dok će sada koštati između 112.479 dinara i 147.999 dinara.

  Povećanje na FON-u i FASPER-u

  Sa novim cenovnikom izašao je i Fakultet organizacionih nauka.

  Cena školarine će biti uvećana za 7,6 odsto odnosno, sa 159.000 dinara na 171.000 dinara, što je manje od indeksa rasta cena na malo usluga u oblasti obrazovanja. Fakultet organizacionih nauka je predložio za 8,5 odsto veću kvotu za upis na teret budžeta, predlaže se upis 500 budžetskih studenata, do sada je bilo 460„, kažu za Euronews Srbija u toj visokoškolskoj ustanovi.

  Školarine je korigovao i Rudarsko-geološki fakultet sa 66.000 na 76.000 dinara. Veće cene školarina čekaju i akademce na FASPER-u.

  „Školarina na osnovnim akademskim studijama je povećana za 9.000 dinara – za upis u školsku 2024/25. iznosiće 93.000 dinara, umesto dosadašnjih 84.000 dinara. Visinu školarine nismo menjali od 2016. godine“, kaže za Euronews Srbija dekan FASPER-a prof. dr Luka Mijatović.

  Ovih dana se očekuje da i univerziteti u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, zatim Prištinski univerzitet i Državni univerzitet u Novom Pazaru objave na kojim fakultetima se menjaju školarine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]