• Novi poziv poslodavcima da se uključe u dualno obrazovanje, biće 10 novih profila

  Poslodavci zainteresovani da se uključe u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj 2024/2025. mogu od danas do 15. januara da se prijave po pojednostavljenoj proceduri putem veb portala Privredne komore Srbije – portal.dualnoobrazovanje.rs.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novi poziv poslodavcima da se uključe u dualno obrazovanje, biće 10 novih profila
  Foto: Pixabay

  Od sledeće, školske 2024/2025. godine, u ponudi će biti 83 obrazovna profila, među kojima i 10 novih, saopštila je PKS.

  Poslodavci na ovom portalu mogu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnesu prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja. 

  Novi profili u školskoj 2024/2025. su: Dekorater zidnih površina; Polagač obloga; Tehničar za elektroniku i automatiku; Elektrotehničar za elektroniku na vozilima; Tehničar računara; Tehničar za administriranje računarskih mreža; Vozač motornih vozila; Mehaničar grejne i rashladne tehnike; Poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija; Kozmetički tehničar.

  Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike u PKS Mirjana Kovačević podseća da su od 15. septembra na snazi izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju koje će, kako kaže, olakšati proces uključivanja kompanija u dualno obrazovanje, ali i samu realizaciju učenja kroz rad.

  Kovačevićeva ističe novine koje donosi zakon.

  „Predviđena je mogućnost finansijske podrške školama i privredi na osnovu uredbe koju donosi Vlada Srbije, za svaku školsku godinu. Data je mogućnost za povećanje broja sati koje učenik može provesti kod poslodavca, sa šest na osam sati“, navodi Kovačevićeva.

  Dodaje da je izmenjen sastav Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad, te inspektori rada više nisu deo Komisije.

  To znači, kako kaže, da bezbednost i zdravlje na radu nije predmet provere Komisije na osnovu Zakona o dualnom obrazovanju već su sva prava učenika na bezbedno i zdravo okruženje tokom realizacije učenja kroz rad garantovana Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

  Objašnjava da iznos naknade za izvođenje učenja kroz rad kod poslodavca i dalje ostaje minimum 70 odsto minimalne cene rada po satu za svaki sat proveden na učenju kroz rad, s tim da je moguće naknadu isplaćivati stepenasto, po godinama školovanja shodno nivou znanja učenika.

  Uvodi se mogućnost osnivanja Trening alijanse, koja predstavlja oblik udruživanja dva ili više poslodavaca s ciljem olakšavanja realizacije učenja kroz rad u kompanijama, kao i Trening centri.

  „Trening centri će se otvarati pri školama, kako bi se u njima realizovao određeni deo plana i programa nastave, do 30 odsto, onda kada to poslodavac ne može ili kada nije bezbedno da se aktivnosti realizuju u realnom radnom okruženju, objašnjava Kovačevićeva.

  Dodaje da se povećava obim učenja kroz rad tako što će od školske 2026/2027. godine obim učenja kroz rad za trogodišnje obrazovne profile iznositi najmanje 60 odsto od ukupnog broja časova stručnih predmeta, odnosno najmanje 40 posto za četvorogodišnje obrazovne profile, dok će od školske 2034/2035. godine obim učenja kroz rad za sve obrazovne profile iznositi 60 odsto od ukupnog broja časova predviđenih planom i programom nastave i učenja.

  Kovačevićeva ističe da dualno obrazovanje kompanijama nudi kvalifikovan i obučen kadar spreman da se odmah uključi u proces rada, znatno smanjenje troškova za obučavanje radne snage, mogućnost učestvovanja poslodavaca u kreiranju obrazovnih profila i prilagođavanju sistema obrazovanja u skladu sa poslovima i potrebama poslodavaca.

  Takođe, dodaje, i brz odgovor sistema obrazovanja na promene na tržištu rada, učestvovanje poslodavaca u procesu raspoređivanja učenika, promovisanje društvene odgovornosti poslodavca, dok je uključivanje poslodavaca na dobrovoljnoj osnovi.

  Podaci pokazuju da se preko 950 kompanija do sada priključilo realizaciji dualnog obrazovanja u Srbiji, dok je kroz dualni obrazovni sistem prošlo više od 15.800 učenika koji su pohađali nastavu u više od 185 škola u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija