• Novinarska udruženja: Reakcija Vlade povodom „Vranjskih“ je manipulacija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Udruženje novinara Srbije saopštilo je da nije podržalo medijske zakone donete 2014, kako se može zaključiti iz današnjeg Vladinog saopštenja povodom „Vranjskih“.

   

  U tom saopštenju Vlade navedeno je da je „za povlačenje države iz medija i projektno finansiranje predviđeno tim zakonima postojala široka saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija“.
   
  UNS je podsetio Vladu da nije podržao zakone jer nisu prihvaćeni zahtevi da se odredi minimum budžetskog izdvajanja za projektno sufinansiranje medija – kao što postoji za finansiranje političkih partija – uvođenje kaznenih odredbi za organe vlasti koji ne raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja, propisivanje rokova u kom su organi vlasti obavezni da raspišu konkurs i poštena privatizacija medija. Ključni zahtev UNS-a da se zakonom propiše minimalno izdvajanje budžetskih sredstava za lokalne medije, a predlog UNS-a je bio dva odsto, nisu podržala ostala novinarska i medijska udruženja, ali ni stručnjaci Evropske komisije iz Brisela, što je bilo presudno da Vlada ne uvaži predlog.
   
  „Današnja praksa projektnog sufinansiranja medija izgleda kao proces sa rupama na jako važnim mestima“, piše u saopštenju. Prema UNS-u to znači da pojedine lokalne samouprave uopšte ne izdvajaju novac za medije i ne raspisuju konkurse, jer kazne za takve postupke nema, budžetska izdvajanja za medije su nedovoljna za ostvarivanje javnog interesa, konkursi se umesto na početku godine raspisuju i novac raspodeljuje sredinom ili krajem godine, a komisije za raspodelu novca često nisu reprezentativne.
   
  „To su pokazatelji krize ovako osmišljenog sistema projektnog finansiranja medija“, naveo je UNS.
   
  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je saopštenje Vlade Srbije „jeftina manipulacija koja služi da se skrene pažnja sa državne operacije ubijanja medija i medijskih sloboda u Srbiji, koja preti da celu medijsku scenu pretvori u Pink i Informer“. Po NUNS-u i NDNV-u, Vlada nije odgovorila niti na jedno od gorućih pitanja i problema u medijskoj sferi koje novinarska i medijska udruženja dugo već postavljaju i javno označavaju, a koji za posledicu imaju, između ostalog, i gašenje „Vranjskih“. 
   
  Dodaje se da Vlada u saopštenju jasno pokazuje da novac građana kojim se interveniše u medijsku sferu shvata kao svoje vlasništvo i da ga troši shodno tome. NUNS i NDNV su podsetili da je u pitanju novac poreskih obveznika i da njime, prema zakonu, ne bi trebalo da se finansiraju mediji nego javni interes u sferi javnog informisanja, a da o kvalitetu predloženih projekata treba da odlučuju nezavisne, stručne komisije.
   
  „To što predstavnici vlasti ne shvataju smisao Zakona o javnom informisanju i medijima pokazuje ne samo ovo saopštenje nego i to što je vlast ovaj proces pretvorila u svojevrsnu karikaturu, odnosno u mehanizam za finansiranje režimskih medija koji igraju ulogu njene PR službe, a da članove komisija čine, u velikoj većini, nestručne i politički instruisane osobe koje samo izvršavaju prethodno donesene političke odluke“,piše u saopštenju.
   
  Podseća se da su na ovogodišnjem konkursu za javno informisanje u Vranju Vranjske i OK radio dobili minorna sredstva, koja su i odbili da prime, dok je „stručna komisija“ novac dodelila medijima bliskim vlasti. TV Vranjska plus je dobila više od 40 odsto ukupno opredeljenih sredstava, odnosno 6,3 miliona dinara. Ta televizija je osnovana pre nešto više od godinu dana, a vlasnica je bivša portparolka SNS-a u Vranju Mirjana Dodić.
   
  NUNS i NDNV su dodali da stručna javnost već godinama upozorava da u procesu konkursnog sufinansiranja javnog interesa u medijima skoro da nema ništa osim problema koji za posledicu imaju da se najbolji predlozi projekata odbacuju, a finansiraju režimski i tek osnovani, takođe vlasti bliski mediji.

  Udruženje novinara Srbije saopštilo je da nije podržalo medijske zakone donete 2014, kako se može zaključiti iz današnjeg Vladinog saopštenja povodom „Vranjskih“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Lista najtraženijih zanimanja u Srbiji

  Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima. […]