• Novine pri tehničkom pregledu vozila: Automobili će se i fotografisati

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, predviđaju i određene novine kada je u pitanju tehnički pregled vozila

   

  Jedna od novina će biti fotografisanje automobila na tehničkim pregledima čime bi se izbegli fiktivni tehnički pregledi.
   
  Tehnički pregledi u našem okruženju postaju sve stroži prilikom pregleda ispravnosti vozila, ali i izduvnih gasova. U Srbiji postoje propisani normativi za zagađenje, ali na tehničkim pregledima nije praksa da se koristi sonda prilikom pregleda auspuha. Mnogi vozači su skinuli katalizator na nagovor majstora kako bi uštedeli gorivo. Ubuduće, ako ne budu imali katalizator neće moći da registruju vozilo, javlja RTS.
   
  Svaki put kada ispred vas vidite automobil koji ispušta veliku količnu dima imajte u vidu da sigurno kroz ventilaciju dobijate malu količinu otrova naročito ako imate uključenu klimu ili otvoren prozor„, navodi Boris Borović iz jedne beogradske firme za tehnički pregled.
   
  Od nove godine, neće moći da se registruje vozilo koje ima plin, a da nije upisano u saobraćajnu dozvolu. Biće zabranjena i vožnja automobila kome je vidno oštećena šoferšajbna. Gume moraju da imaju propisnu šaru, a neće se tolerisati ni nekompletan pribor i prva pomoć.
   
  Neće više biti mogućnosti da neko drugo vozilo koje ima dobre kočnice koči za vas i pravi lažni dijagram. Sve ovo može da poskupi održavanje vozila tako da se mnogima koji sada zaobilaze zakon više neće isplatiti da registruju vozilo.
   
  Uvođenje video nadzora na tehničke preglede za mene je vrlo bitno jer će se već jednom rešiti misterija da li je vozilo bilo na taheničkom pregledu i da li je na tom vozilu uopšte urađen tehnički pregled kakav bi trebao da bude urađen po propisu, tačnije videće se ko savesno obavlja ovu bitnu funkciju„, objašnjava Borović.
   
  Godišnje u Srbiji zbog tehničke neispravnosti u 1.000 nezgoda čak 70 lica izgubi život.
   
  Sigurno će taj sistem bezbednosti saobraćaja koji čine vozilo put i vozač samim tim biti bolji i uspešniji u pogledu smanjivanja broja saobraćajnih nezgoda i stradalih na putevima„, navodi Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
   
  Svaka naknadna prepravka ili preinačenje namene vozila, na primer iz teretnog u putničko i obrnuto, moraće da ima određeni atest i foto prikaz.

  Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, predviđaju i određene novine kada je u pitanju tehnički pregled vozila

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Lista najtraženijih zanimanja u Srbiji

  Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima. […]