Nutricionistkinja: U Srbiji postoji nelegalno tržište majčinog mleka
Nutricionistkinja Branka Mirković izjavila je da u Srbiji postoji nelegalno tržište majčinog mleka i da ga najviše koriste oni koji se bave bodibildingom.

Međutim, kako je istrakla, konzumiranje majčinog mleka je veoma rizično i može biti veoma štetno po zdravlje, a da, pri tome, pijenje majčinog mleka ne donosi ništa korisno onome ko ga konzumira.
„Treba reći da je to moda na svetskom tržištu poslednjih deset godina. I to su vam tržišta zatvorenog tipa, to se preprodaje, cene su jako visoke. To je i moralno i etičko pitanje i nema nikakvog osnova da se to koristi i pije. Međutim, postoji moda, postoji trend, postoje zablude, ljudi veruju u to i plaćaju enorme cene“, rekla je Mirković za Tanjug.
Dodaje da se zaprestila kada je shvatila da takvo tržište postoji i u Srbiji.
„Dolaze ljudi kod mene, vežbaju tri do četiri puta nedeljno i bilo im je tajno ponuđeno u teretanama, crno tržište postoji. To je opasno, ne samo što nije korisno uopšte. Recimo, bakteriološki može da bude neispravno, svaka tečnost koja je izlučivana iz organizma može da bude i zdravstveno problematična, pitanje higijenskih uslova i tako dalje. Vrlo je opasno. Čak sam čula da su ljudi imali ozbiljne probleme jer su verovali u te priče. Dolazilo je do zaraza, do infekcija, do raznoraznih problema“, istakla je Mirković.
Kako smatra, pijenje majčinog mleka je moda, ne samo kod nas, već i u svetu, a piju ga uglavnom mladi ljudi koji su ranije uzimali proteine, žele što brže da dobiju mišiće i veruju trenerima. Dodaje da je, pri tome, kravlji protein mnogo jači i da mnogo brže može da rehabilituje mišiće.
Mirković uporava da je majčino mleko postao veoma unosan posao, jer je ono izuzetno skupo.
„To vam je danas unosan biznis, kao što je i dijetetika. Svi ćemo da idemo u teretane, niko ljudima ne priča šta je normalna ishrana. Mi danas imamo u jeziku da je neko ili mršav ili debeo, što uopšte nije tačno. Postoje oni ljudi koji su normalni, nisu ni mršavi ni debeli. Ne govorimo ljudima da veoma zdrava hrana može da bude jeftina, kako se unose zdravi obroci, sve vam je danas posao“, navela je Mirković.
Ona ističe da se u svetu svakih par godina napravi neki trend, da se neke namirnice ne jedu, a druge forsiraju, a onda se sve to zaboravi.