• Od 1. februara stižu penzije iz Australije

  Svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u Australiji ili Australijanci koji su radili u Srbiji, moći će od 1. februara naredne godine da računaju na isplatu penzije. Naime tada na snagu stupa sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, potvrdili su u Ministarstvu rada.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od 1. februara stižu penzije iz Australije
  Foto: Pixabay

  – Ovaj sporazum je veoma značajan za sve naše građane koji su svoj radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama ambasade Srbije u Kanberi, ima između 150.000 i 200.000. Primena sporazuma će doprineti očuvanju njihovih prava u oblasti socijalne sigurnosti – ističu u resornom ministarstvu.

  Sporazum će omogućiti državljanima Srbije i Australije koji su radili u jednoj od država, da ostvare pravo na penziju bez obzira gde žive. Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

  Pored toga građani će moći pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta će se obaviti bez umanjenja visine penzije. To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji, vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno prebacivaće novac u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

  Stupanjem na snagu ovog sporazuma, australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

  Istovremeno je nakon obostrane ratifikacije, 1. decembra 2023. godine, stupio na snagu sporazum između vlada Srbije i Francuske o socijalnoj sigurnosti, koji je potpisan u Beogradu 2014. godine. Sporazumom je obuhvaćena oblast zdravstvenog osiguranja, zdravstvene zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja, osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti i dodatak za decu, navode iz Zavoda za socijalno osiguranje.

  Istovremeno sa ovim sporazumom, na snagu je stupio sporazum za sprovođenje o socijalnoj sigurnosti, čime prestaje da važi opšta konvencija o socijalnoj sigurnosti između Jugoslavije i Francuske koja je potpisana 5. januara 1950. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]