• Od 1. februara veća novčana naknada za nezaposlene

  Od 1. februara primenjivaće se novi, veći iznosi osnovica dnevne novčane naknade za nezaposlene, kao i najviši i najniži mesečni iznos, pa će naknade onih koji ostaju bez posla, a ostvare pravo na ovo primanje, dobijati nešto više novca. To znači da će dnevna novčana naknada iznositi 1.407 dinara, najniži mesečni iznos novčane naknade biće 31.503 dinara, a najviši 73.029 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od 1. februara veća novčana naknada za nezaposlene
  Foto: 013info

  Na osnovu Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, veće osnovice uskladila je Nacionalna služba za zapošljavanje. Ovim zakonom je propisano da se osnovica dnevne naknade, kao i najviša i najniža mesečna naknada, usklađuju jednom godišnje sa indeksom potrošačkih cena u prethodnoj godini i da se primenjuju od februara, piše Politika.

  Indeks potrošačkih cena je, prema podatku Republičkog zavoda za statistiku za 2023. godinu, iznosio 7,6 odsto, a kada se ovaj podatak primeni na dosadašnje iznose naknada, od februara će dnevna novčana naknada upravo iznositi 1.407 dinara. Osnovica dnevne naknade je važna, jer se nezaposlenima koji ostvare pravo na novčanu naknadu, prilikom obračuna tog primanja, prvo računa dnevna naknada, koja se inače dobija tako što se osnovica te naknade pomnoži sa ličnim koeficijentom.

  Lični koeficijent je drugačiji za svaku nezaposlenu osobu pojedinačno i zavisi od toga kolika je ko primanja imao za vreme dok je bio zaposlen. Zapravo predstavlja odnos ukupne zarade u poslednjih 12 meseci koji prethode mesecu u kome je prestao radni odnos i prosečne godišnje zarade u Srbiji prema poslednjem podatku koji objavi Republički zavod za statistiku.

  Prošlog novembra 27.854 korisnika naknade NSZ-a

  U novembru 2023, na evidenciji NSZ-a bilo je 27.854 korisnika novčane naknade, a u toku cele prošle godine bilo ih je najviše u februaru – 30.872, a najmanje korisnika upravo prošlog novembra. Ovakvu vrstu pomoći zatražilo je najmanje korisnika u filijalama u Gnjilanu (26) i Kosovskoj Mitrovici (42), a potom u Vršcu (283), Požarevcu (337), Kikindi (350) i Boru (4.350), dok je ubedljivo najviše korisnika iz glavnog grada, njih 3.920.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

  Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom. U ponoć je istekao i krajnji rok do kada izmene u […]

  Pretežno sunčano i toplije, vetar u slabljenju

  U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, uz promenljivu oblačnost koja tek ponegde u brdsko-planinskim predelima može posle podne usloviti kratkotrajnu slabu […]