• Od danas obavezne zimske gume ako na putu ima snega i leda

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vozači u Srbiji od danas do 1. aprila moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica, a Agencija za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savez Srbije pozvali su građane da ne koriste letnje pneumatike u tom periodu, ako žele da budu bezbedni u saobraćaju.

  Iako zimske gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih guma neogovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti.

  Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

  Nove zimske gume se mogu kupiti već po ceni ispod 4.000 dinara (R13), pa naviše.

  Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja je rekao Tanjugu da je zakonom predviđeno da vozači koriste zimsku opremu u tom periodu, a Pravilnikom o tehničkim uslovima za motorna vozila precizirano kada mora da se koristi i šta se sve podrazumeva pod zimskom opremom.

  „U periodu od 1. novembra do 1. aprila neophodno je koristiti zimsku opremu, a pod njom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila, da na sva četiri točka moraju biti zimsku pneumatici sa minimalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu“, naveo je Ilić.

  Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali Agencija savetuje korišćenje zimskih guma, pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

  Lanci moraju da se koriste u tom periodu na mestima gde je postavljen saobraćajni znak da su obavezni, ali se mogu koristiti i van tih mesta ako ima snega na kolovozu, naveo je Ilić.

  Takođe, od 1. novembra do 1. aprila vozači kada su u gradu ne moraju da imaju u gepeku lance za sneg, dok van grada moraju.

  On je kazao da se do 2016. zimska oprema nije evidentirala detaljno kao uzrok saobraćajnih nezgoda, osim u slučaju kada je glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode.

  Od 2013. do 2015. evidentirane su dve saobraćajne nezgode sa poginulim licima gde su pneumatici bili neispravni, kao i 10 saobraćajnih nezgoda sa povređenima gde su pneumatici bili neispravni.

  „Od 2016. postoji novi protokol kako se evidentiraju saobraćajne nezgode zbog guma i njihove neispravnosti i evidentirane su dve nezgode sa poginulim i 22 sa povređenim“, dodao je Ilić.

  Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev je, takođe, naglasio da bi vozači, pored zakonske obaveze, trebalo da zamene letnje guma i zbog svoje lične bezbednosti, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

  „Apelujemo na sigurnost. Zimske gume su po smesi mnogo mekše od letnjih i s obzirom na atmosferske prilike i najave moraće da se koriste. Štiteći sebe i svoje putnike u vozilu, štitite i druge učesnike u saobraćaju. Takođe, neophodna je dubina šare od najmenje četiri milimetra“, rekao je Đurđev Tanjugu.

  On je objasnio da i letnje gume mogu imati šaru dubine četiri milimetara, ali da one nemaju ista stvojstva kao zimske gume, niti lamelice koje treba da prikupe što veću količinu snega, s obzirom da sneg najbolje prijanja uz sneg i tada je znatno kraći zautavni put prilikom kočenja.

  „AMS S uvek pokreće pred letnju i zimsku sezonu tradicionalnu akciju besplatne provere tehničke ispravnosti vozila i tek ćemo odrediti termin dok se ne dogovorimo sa našim partnerima u MUP-u, Upravom saobraćajne policije“, dodao je Đurđev.

  On podseća da član 113 Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da je potrebno izdvojiti do 20.000 dinara ukoliko se koriste letnje umesto zimskih guma, dok vozač izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.

  Đurđev je naveo da se i gorivo može značajno uštedeti korišćenjem zimskih guma tokom zimskog perioda.

  „Sve to ide u prilog bezbednijem saobraćaju, ali i kvalitetnijoj i udobnijoj vožnji“, istakao je Đurđev.

  O svemu tome na broju 1987 mogu se dobiti dodatne informacije, poručuju iz AMS S-a.

  Poslovođa u AMS S-u Bogdan Milinković je rekao Tanjugu da je poslednjih dana pojačano interesovanje za zamenu letnjih guma i da se u AMS S-u to može kvalitetno obaviti, kao i nabaviti sve vrste zimskih pneumatika.

  „Savet AMS S-a je da se blagovremeno zamene gume, odnosno da vozači ne čekaju loše vreme i da onda počnu da menjaju kada se stvaraju gužve.

  Vozači u Srbiji od danas do 1. aprila moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica, a Agencija za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savez Srbije pozvali su građane da ne koriste letnje pneumatike u tom periodu, ako žele da budu bezbedni u saobraćaju. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Sindikati traže povećanje plata prosvetnim radnicima

  Reprezentativni sindikati u prosveti saopštili su danas da očekuju hitno zakazivanje sastanka o povećanju plata prosvetnim radnicima, jer dogovoreni, koji je trebalo da bude održan 15. jula, nije […]

  Za mesec dana 1.245 požara na otvorenom

  Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Davor Vidović izjavio je danas da je u prethodni mesec dana bilo 1.245 požara na otvorenom, što je iziskivalo veoma velike napore i […]