• Od danas se primenjuje pravilnik o prometu životinja – pre utovara obavezan veterinarski pregled

  U Srbiji se od danas primenjuje novi pravilnik kojim se bliže propisuju uslovi za stavljanje životinja u promet.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od danas se primenjuje pravilnik o prometu životinja – pre utovara obavezan veterinarski pregled
  Foto: Pixabay

  o uključuje način pregleda pošiljke životinja pre utovara, obrazac uverenja i potvrde o zdravstvenom stanju životinja i pošiljke životinja u prometu, kao i sadržina i način vođenja evidencije o izdatim uverenjima i potvrdama.

  Pravilnik je stupio na snagu 9. marta, a od 1. maja je u primeni. Prema pravilniku u promet se mogu stavljati životinje koje potiču sa gazdinstva koje je registrovano u Centralnoj bazi ukoliko su te registracije u skladu sa propisom kojim se uređuje obeležavanje i registracija životinja, kao i one sa gazdinstva na kojem ne postoji ograničenje ili zabrana prometa te vrste životinja.
   
  U prometu se mogu naći i životinje koje potiču sa gazdinstva na kojem je izvršen aktivni nadzor, koje poseduju pasoš ili drugi identifikacioni dokument, kao i one koje poseduju uverenje o zdravstvenom stanju i za koje je vlasnik gazdinstva prijavio kretanje nadležnom veterinaru i popunio potvrdu za praćanje kretanja.
  Pravilnikom je predviđeno da pošiljke životinja koje se otpremaju van teritorije epizootiološke jedinice, podležu veterinarsko-sanitarnom pregledu pre utovara, osim registrovanih kopitara u sportske i rekreativne svrhe, ako su namenjeni učestvovanju na kulturnim i sličnim događajima ili ako se kreću isključivo zbog privremene ispaše ili rada.
   
  Veterinarsko-sanitarnom pregledu, ne podležu ni pčelinje zajednice radi ispaše ili prodaje, jednodnevne živine iz odobrenih objekata za inkubiranje jaja i jednodnevne pernate divljači, kao ni žive ribe i riblje mlađi radi daljeg uzgoja i poribljavanja, živine i kunići koji se sa gazdinstva upućuju direktno na klanje u klanicu, puževi, ali ni psi i mačke.
   
  Zahtev za ovaj pregled pošiljke životinja pre utovara podnosi se ovlašćenoj veterinarskoj organizaciji, u pisanoj formi dan ranije od dana stavljanja u promet životinje i on mora da sadrži podatke o vremenu i mestu utovara, vrsti, kategoriji i broju životinja koje se utovaruju.
  Veterinarsko-sanitarni pregled pošiljke životinja vrši se na mestu utovara i obuhvata pregled životinja pre utovara i pregled prevoznog sredstva u koje se životinje utovaraju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]