• Od danas svi prostorni podaci na novom portalu Geosrbija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Republički geodetski zavod završio je izradu novog nacionalnog georportala Geosrbija, koji će danas početi sa probnim radom na www.geosrbija.rs.

  – Reč je o novoj platformi koja objedinjuje sve prostorne podatke na državnom nivou, što je od velikog značaja za državne organe, privredu i građane – kaže šef Odseka za uspostavljanje i razvoj Nacionalne infastrukture geoprostornih podataka u RGZ Darko Vučetić.

   

  Na Geosrbija se mogu naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično.

  – Sve što možete da zamislite, a ima prostornu komponentu, biće na Geoportalu – naglasio je Vučetić.

  On je objasnio da građani, na primer, na portalu mogu da nađu i pogledaju svoje parcele i vide kakvo je trenutno stanje na njihovim nepokretnostima, koristeći satelitske i ortofoto snimke.

  Vučetić dodaje da može, na primer, da se vidi da li je na nekom zemljištu posečena šuma, kakav je status nekog objekta u katastru i još mnogo toga. Portal omogućava i veću transparentnost rada državnih organa, rekao je on.

  Od 1. oktobra počinje testiranje svih mogućnosti portala Geosrbija, koji će zvanično početi da radi za nekoliko nedelja.

  RGZ je razvio novi portal u saradnji sa norveškim partnerom – Statens Kartverk (norveški RGZ), u okviru Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

  – Na jednom mestu imaćete sve zvanične podatke državnih organa, na osnovu kojih oni mogu da donose odluke, unapređuju poslovne procese i prikupljaju nove podatke, a građani će moći da pristupe tim podacima na jednostavan način – naveo je stručnjak RGZ-a.

  Ova platforma može da unapredi procese rada drugih državnih institucija i da im pomogne da prikupe nove ili ažuriraju već postojeće podatke, koji su važni za državu i naše građane, naveo je Vučetić.

  – Takođe, građani mogu preko mobilnih telefona ili tableta da prijave neku pojavu u prirodi, na primer divlju deponiju, poplavu i slično, koja je od interesa za građane – ističe on.

  Republički geodetski zavod završio je izradu novog nacionalnog georportala “Geosrbija”, koji će danas početi sa probnim radom na www.geosrbija.rs.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]