• Od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U Srbiji je od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena, izjavila je u sredu, 7. septembra, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović

  Mihajlović i stalni koordinator UN u Srbiji, Irena Vojačkova-Solorano, potpisale su u Vladi Srbije projektni dokument „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama”, vredan 950.000 dolara, koji će, kako je rečeno, pružiti podršku Vladi Srbije u borbi protiv tog problema. Ističući da je nasilje nad ženama društveni i ekonomski problem, Mihajlović je kazala da će se projekat baviti i preventivom i sprečavanjem nasilja, kao i usklađivanjem zakona koji se bave ovom temom sa evropskim standardima.

  Mihajlović je istakla i da je u poslednjih 10 godina u takvom nasilju u Srbiji ubijeno 314 žena. Dodala je da će se ovaj projekat baviti i preventivom i sprečavanjem nasilja, navodeći da je jedan od zadataka Koordinacionog tela razgovor i rad sa najmlađim uzrastom, još od osnovne škole.

  – Bavićemo se i usklađivanjem zakona koji se bave ovom temom sa evropskim standardima, rekla je ona.

  Kako je rekla Mihajlović, problem nasilja nad ženama nije pitanje pojedinca i jedne vlade, već društveni i ekonomski problem.

  Kada u decembru iznesemo podatak da nijedna žena nije ubijena u toj godini i da nijedno dete nije stradalo u porodičnom i patnetnerskom nasilju, onda možemo da kažemo da smo uspeli u ovom poslu, rekla je ona.

  Mihajlović je navela i da je završen zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je povučen iz procedure kako bi bio dorađen, i izrazila očekivanje da će se ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

  Moja poruka je da svi imamo obavezu da o ovome razmislimo i da svi imamo obavezu da se borimo protiv nasilja nad ženama. Država je tu da stvori zakonodavne okvire i da reaguje kad je potrebno, rekla je ona.

  Vojačkova-Solorano je istakla da je nasilje nad ženama veliki socijalni problem i dodala da je takvo nasilje potpuno neprihvatljivo.

  – Srpska vlada će nastaviti kroz ovaj projekat borbu protiv tog društvenog i socijalnog problema i pomoći će radu Koordinacionog tela koji se time bavi, rekla je ona.

  Prema njenim rečima, potrebno je da žrtve nasilja dobiju pravnu, društvenu i socijalnu podršku, ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji. Istakla je da je švedska vlada omogućila finansijska sredstva da se nastavi rad na projektu, a da će UN nastaviti da pomaže Vladi Srbiji u borbi sa tim problemom. 

  Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da je Švedskoj bitno sprečavanje nasilje nad ženama, koje je i društveni, a ne samo porodični i lični problem.

  – Ovo nije samo srpski problem, postoji svuda i treba se vrlo aktivno boriti protiv toga, rekao je on.

  U Srbiji je od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena, izjavila je u sredu, 7. septembra, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]