• „Odmor bašibozuka“ Paje Jovanovića od danas u Konaku kneginje Ljubice

  Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, kupljena na aukciji u Londonu, biće od 5. marta javno izložena u Konaku kneginje Ljubice. Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković jedna je od prvih osoba koje su čuvenu sliku videle po dolasku u Srbiju i za RTS otkriva zašto je delo Paje Jovanovića posebno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Odmor bašibozuka“ Paje Jovanovića od danas u Konaku kneginje Ljubice
  Foto: Pixabay

  Aukcija održana u novembru u Londonu, na kojoj je delo Paje Jovanovića Odmor bašibozuka ponovo prešlo u vlasništvo Srbije, privukla je veliku pažnju domaće javnosti.

  Slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

  To je prvi put da je država Srbija učestvovala na svetskoj aukciji kuće „Sotbi“.

  Slika je u Srbiju stigla 6. februara i direktorka Muzeja grada Beograda, Jelena Medaković, jedna je od prvih koji su je videli uživo.

  Videli su je doduše naši saradnici pre toga u Londonu, ali sam ovde bila jedna od prvih u timu sa mojim nekadašnjim mentorom i sa kolegama konzervatorima“, kaže Medakovićeva dodajući da je za njih bilo važno da vide sve procedure pri pakovanju i zaštiti koju su primenili britanski konzervatori.

  Moram da kažem da je slika takva kako smo se nadali da će biti. Boje su žive. Slika je vrlo sveža, na dasci je, znači nije na platnu. Platno zna da daje nekad malo zagasiti ton. Ovde vi imate, uslovno rečeno, svežinu, boje su već primile neki svoj ton koji se naravno desi nakon toliko godina od nastanka, ali ona je divna. Ona je stvarno jedna od njegovih najuspelijih dela“, naglasila je direktorka Muzeja grada Beograda.

  Prema njenim rečima, slika je u odličnom stanju i jedino je potrebno nešto malo rada na ramu.

  Slika je bila u odličnim uslovima. Mi znamo i koliko je puta ona prodata i da je u međuvremenu bila u jednoj izuzetnoj kolekciji. Mi ne govorimo o nekoj slici koja je anonimna, nepoznata. Od 1994. godine pratimo njen trag, da tako kažem. Naš kolega iz Narodnog muzeja, gospodin Petar Petrović, pisao je, u katalogu se ta slika nalazi, tako da smo mi iskoristili priliku i došli u posed zaista jedne od izuzetno impresivnih slika ovog njegovog perioda i ove faze“, objašnjava gošća Beogradske hronike.

  Najviše mere obezbeđenja

  Nije se znalo kako će slika stići u Srbiju, ni tačan datum, niti kuda će proći. Obezbeđenje slike Odmor bašibozuka u Konaku kneginje Ljubice podrazumeva najviše fizičko-tehničke mere bezbednosti  potpunu opremljenost svim mogućim kamerama fizičke zaštite, prisustvo ljudstva uniformisanog, neuniformisanog i naoružanog.

  Slika će biti izložena onoliko koliko bude interesovanja neke dve do tri nedelje sigurno, tako da svi mogu da je vide. Za vikend ćemo videti kako ide sa interesovanjem i u tom smislu pojačati mere i bezbednosti i prisustvo naših vodiča i kustosa koji mogu da pruže sve ostale informacije“, kaže Jelena Medaković.

  Zainteresovani mogu pogledati sve izložene slike u Konaku kneginje Ljubice i putem virtuelne ture.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija