• Oskrnavljeni ikonostas i dvadeset ikona u crkvi u Vranju

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nepoznata lica oštetila su ikonostas i dvadesetak ikona u crkvi Svete Trojice u Vranju, potvrđeno je za portal N1 u Eparhiji vranjskoj.

   

  Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja. Kako su za portal N1 rekli u Eparhiji, ikonostas je pod zaštitom države i Tužilaštvo je započelo istragu.

  Kako je saopštila Eparhija vranjska, izvršen je uviđaj, sačinjen zapisnik i dokumentovano je skrnavljenje ikona fotografijama.

   

  Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo su Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska), navodi se na sajtu eparhije.

  Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.

  Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu.

  Tužilaštvo je naložilo da se pregledaju snimci kamera u crkvi i da se razgovara sa očevicima.

  Krivično delo se kvalifikuje kao uništenje i oštećenje tuđe stvari, a pošto se radi o verskom objektu, tužilaštvo preduzima gonjenje po službenoj dužnosti, navodi RTS.

   

  Nepoznata lica oštetila su ikonostas i dvadesetak ikona u crkvi Svete Trojice u Vranju, potvrđeno je za portal N1 u Eparhiji vranjskoj.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Danas je Svetski dan volontera

  Odlukom Generalne skupštine UN iz 1985. godine Međunarodni dan volontera obeležava se kao podsećanje na formiranje programa UN za volontere.

  Od 1. februara stižu penzije iz Australije

  Svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u Australiji ili Australijanci koji su radili u Srbiji, moći će od 1. februara naredne godine da računaju na isplatu penzije. Naime tada na snagu stupa sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, potvrdili su u Ministarstvu rada.