• „Ovde ne gledaju odakle si, nego ko si“ – kako studenti iz inostranstva vide život u Srbiji

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Program „Svet u Srbiji“ ušao je u jedanaestu godinu. Svake godine naše univerzitete po tom programu upiše oko 200 studenata-stipendista iz inostranstva. Da bi upisali željeni fakultet, prvo moraju da polože ispit iz srpskog jezika. 

  U Studentskom gradu boravi 506 akademaca iz više od 60 zemalja – 462 preko projekta „Svet u Srbiji“, a 44 preko projekta „Srbija za Srbe iz regiona“. Najviše stranih studenata studira medicinu, FON i Fakultet političkih nauka. Zajdan kaže da je za dva meseca savladao srpski jezik.

  „To je bilo na Avali, dva meseca. Ja sam bio na prvom faksu na medicini u Palestini. Ja sam završio prvu godinu. Posle toga ja sam dobio ovde stipendiju, kako se zove, ‘Svet u Srbiji’. I kažu da je ovaj faks ovde, Medicinski faks u Beogradu bolji nego bilo gde u Palestini, pa sam odlučio da dođem ovde“, kaže Sami Zajdan, student iz Palestine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

  Ilija je učio srpski u Belorusiji, a sada je na master studijama Fakulteta političkih nauka.

  „Ja sam završio u svojoj zemlji osnovne studije. Onda sam rešio da dođem u Srbiju zato što se bavim balkanskim regionom, posebno Srbijom, došao sam zbog toga i nadam se da biće bolje“, navodi Ilija Tkačenko, student iz Belorusije FPN-a Univerziteta u Beogradu.

  Zadovoljni su i odabranim fakultetima i studentskim životom.

  „Ovde ne gledaju odakle si, gledaju ko si. To si ti, što si ti. A mi se družimo sa vama kao da smo mi odavde. Nema razlike između nas i vas“, poručuje Zajdan.

  I Iliji se sviđa u Srbiji. „Iskreno, meni se sviđa sve. Pa ja bih mogao da kažem da je odlična atmosfera kod vas u Studentskom gradu i na fakultetu. Takođe, odlični su studenti i profesori, svi su pametni, svi su dobri, svi su gostoljubivi“, dodaje Tkačenko.

  Direktor Ustanove Studentski centar Beograd Goran Minić naglašava da strani studenti imaju iste uslove za stanovanje, učenje i ishranu kao što to imaju i ostali studenti.

  „U okviru kompleksa se nalazi i ambulanta Studentske poliklinike, takođe tu su i studentske organizacije i sve ono što prati život u ovom najvećem kampusu i kompleksu na Balkanu“, poručuje Minić.

  Interesovanje za program je sve veće.

  „Siguran sam da ćemo i u narednom periodu imati još više prijavljenih, problem su, ako mogu da kažem, prostorni kapaciteti. Da imamo više mesta u domovima, mi bismo sigurno mogli da primimo i veći broj studenata koliko je interesovanje u celom svetu“, ističe Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete.

  Po sticanju diplome uglavnom se vraćaju u zemlje iz kojih su došli i tamo zauzimaju odgovorne funkcije u društvu.

  U Studentskom gradu boravi 506 akademaca iz više od 60 zemalja – 462 preko projekta „Svet u Srbiji“, a 44 preko projekta „Srbija za Srbe iz regiona“. Najviše stranih studenata studira medicinu, FON i Fakultet političkih nauka. Zajdan kaže da je za dva meseca savladao srpski jezik.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]