• Pad prodaje polovnih automobila u Srbiji, najčešće se kupuju stariji dizelaši iz Francuske i Nemačke

  Građani Srbije najčešće kupuju automobile starije od 10 godina, sa dizel motorom, iz Francuske i Nemačke, rezultati su analize portala „Polovni automobili“. Petar Veličković sa sajta „Polovni automobili“ za RTS kaže da je uočen trend pada prodaje „polovnjaka“ zbog inflacije, rata u Ukrajini i sukoba na Bliskom istoku, ali i specifičnih okolnosti visokih troškova uvoza u Srbiji. Navodi da se u 2024. očekuje rast prodaje, po uzoru na situaciju na tržištu novih vozila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pad prodaje polovnih automobila u Srbiji, najčešće se kupuju stariji dizelaši iz Francuske i Nemačke
  Foto: Pixabay

  Trend pada prodaje polovnih automobila nastavljen je i tokom 2023. godine širom Srbije, a građani su najčešće kupovali vozila starija od 10 godina, sa dizel motorom, rezultati su tradicionalne godišnje analize portala „Polovni automobili“.

  Petar Veličković sa sajta „Polovni automobili“ kaže za RTS da je Srbija u 2023. uvezla više od 132.000 polovnih automobila, što znači da je prodaja opala za skoro tri odsto u odnosu na 2022.

  „Nastavljen je trend pada prodaje polovnih vozila, a geopolitička situacija je glavni razlog. Krajem prošle godine desio se još jedan ratni sukob, uz već postojeći u Ukrajini. U mnogim državama je to napravilo ozbiljne posledice – inflaciju, nestabilnost cena i troškova života“, ističe Veličković.

  Navodi da je značajno i što su krajem septembra porasli troškovi uvoza polovnih automobila u Srbiju.

  „Postoji određena procedura koja mora da se uradi da bi automobil mogao da bude registrovan i prođe tehnički pregled, a cena toga je skočila sa 7.000 dinara na 12.000. Ujedno, država je našla način da naplaćuje ekološku taksu za automobile iz uvoza. I kada se sve to sabere, trošak po automobilu je porastao između 200 i 300 evra. Kada uračunamo troškove transporta i više“, navodi portparol portala „Polovni automobili“.

  Evropsko tržište „polovnjaka“ – u Italiji pad, Francuska i Nemačka rastu

  Na evropskom tržištu, najveći pad kupovine polovnih vozila zabeležen je u Italiji, skoro 11 odsto. U Španiji je pad prodaje sličan srpskom, u Austriji svega jedan odsto.

  U Francuskoj i Nemačkoj, sa tržišta odakle Srbija uvozi najveći broj vozila, došlo je do rasta prodaje, za 24 i 8 odsto.

  „U nekom trenutku, trendovi sa evropskog tržišta – odakle dominantno uvozimo polovne automobil – trebalo bi da budu prisutni i kod nas. Međutim, moramo biti oprezni, u Nemačkoj je pre nekoliko meseci pala cena ‘polovnjaka’, što se kod nas nije osetilo. Takođe, na formiranje cene u Srbiji značajno utiču i pomenuti skupi troškovi uvoza“, kaže sagovornik RTS-a.

  U 2024. godini očekuje se stabilnije tržište

  Prognoze i analize, tvrdi Veličković, ukazuju da bi tokom 2024. godine tržište polovnih automobila trebalo da se stabilizuje.

  „To je moguće ako se smiri inflacija i troškovi života, ali i ako se smire odnosi velikih sila. Tada bismo imali stabilniju situaciju na tržištu polovnih automobila, jer se nešto slično već dešava na nivou Evrope kada je reč o tržištu novih vozila“, naglašava Veličković.

  Iznenađuje ga što je rast prodaje novih automobila veći za 11 odsto. U Italiji je kupovina porasla za skoro 19, a u Francuskoj i Nemačkoj za 16 i 7 odsto.

  Srbija veruje „dizelašima“, ali se trend polako menja

  Građani Srbije su tokom 2023. najčešće kupovali vozila koja su proizvedena između 2007. i 2011. godine, oko 43 odsto, a preovladavali su automobili sa dizel motorom (64,5 odsto).

  „To su preslikani podaci iz 2022. godine. Mi smo okrenuti polovnjacima koji su stari od deset godina i imaju euro 3 ili 4 normu. Bilo je najava da će od 1. januara ta vozila ukinuti, ali do toga još nije došlo. Ako se to dogodi, ostaćemo bez značajnog dela tržišta polovnih vozila iz uvoza“, smatra portparol „Polovnih automobila“, uz napomenu da će slična vozila koja su već registrovana i voze se u Srbiji moći nesmetano da se prodaju.

  Ukazuje i da se karakteristika okrenutosti tržišta ka vozilima sa dizel motorom menja sa rastom cene dizel goriva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]