• Književno veče na sceni dvorane „Apolo“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Poslednje u nizu književnih večeri pod nazivom „Dani makedonske kulture“, posle Jabuke, Glogonja i Kačareva, održano je u ponedeljak, 28. septembra, u dvorani „Apolo“.

  Ovog puta, pored predstavljanja makedonskog nasleđa, gosti večeri, koji su uveličali „Dane makedonske kulture“‚ bili su pripadnici rumunske nacionalne zajednice – novinar i pisac Valentin Mik, dobitnik nagrade „Novinar godine“ i književnica i pesnikinja Euđenija Balteanu. Oboje su predstavnici Udruženja književnika Rumunije, a istakli su svoje radove na rumunskom i srpskom jeziku, među kojima su „Maske iz Venecije, „Nemoguća misija“ i „Senke lutaju“

  Pored njih, trojezično književno veče upotpunilo je još šestoro učesnika – članova Udruženja književnika Srbije.

  Stevo Srbinovski predstavio je stvaralaštvo pesnika i pisca Živka Stojanovskog, preminulog u 54. godini života, počevši sa recitovanjem autobiografije i pesme „Rodila majka sina“, nakon čega je čitao delove piščevog romana „Ujedi pasa“, ali i ljubavnu pesmu posvećenu piščevoj supruzi „Čekaj me, ja ću sigurno doći“. Izlagao je na makedonskom i srpskom jeziku. Aforističar Anastas Nastevski i pesnik Ilija Betinski recitovali su svoje pesme, dok je književnik iz Beograda, Živko Nikolić pročitao „Varku“, „Severnjaču“ i „Na sav glas“. 

  Pesnikinja Zorka Božović čitala je knjigu poezije „Mali anđeo“, koju je posvetila svojoj preminuloj ćerci Mirjani, a „Molitvom za Mirjanu“ istakla je neprocenjivost mladosti i života, navodeći: „Veo dignite, mladosti se divite“. Osim toga, književnica je predstavila i odeljak iz svojih lirskih razgovora sa pesnikinjom Lelom Marković – „Sličnosti“. Gordana Simeunović, pesnikinja i antologičarka, izdvojila je svoje tri pesme iz tri različite zbirke, ali prožete zajedničkom niti – „Predaja“, „Svilena buba“ i „Odluka svilene bube“. 

  Manifestaciju „Dani makedonske kulture“, koja se tradicionalno održava ponedeljkom u septembru, već petu godinu zaredom, organizovala su makedonska udruženja „Osogovo“ iz Pančeva i „German“ iz Glogonja, uz podršku Doma omladine Pančevo, Vlade Vojvodine, Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Srbiji, i Udruženja književnika Srbije, s glavnim ciljem očuvanja nacionalnog identiteta. 

  Jelena Katana

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Sindikati traže povećanje plata prosvetnim radnicima

  Reprezentativni sindikati u prosveti saopštili su danas da očekuju hitno zakazivanje sastanka o povećanju plata prosvetnim radnicima, jer dogovoreni, koji je trebalo da bude održan 15. jula, nije […]