• Platne kartice za siromašne, da ne troše na cigarete i alkohol

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Država razmišlja da uvede namenske platne kartice, jer se novac od socijalne pomoći u gotovo 40 odsto slučajeva troši nenamenski na cigarete i alkohol.

   

  Ovo znači da porodice sa liste ugroženih, koje primaju neku vrstu pomoći, novac više ne bi dobijale u kešu, već isključivo preko kartica, kojima bi mogli da kupuju samo ono što je potrebno njihovoj deci. Novosti pišu da ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja podržava ubođenje kartičnog sistema za dečiji dodatak i druge jendokratne isplate, kako bi se kontrolisalo da li se sredstva koja se iz budžeta isplačuju korisnicima troše namenski.

  Međutim, trenutno ne postoji mogućnost da se to sprovede u delo. Ekspert za socijalnu politiku Gordana Matković kaže da postoje zvanični podaci o potrošnji najsiromašnijih 10 odsto iz 2015. na osnovu Ankete o potrošnji domaćinstva.

  „Među njima je potrošnja alkohola i duvana tek 4,4 odsto, čak nešto niže od proseka koji je 4,6 odsto i to su podaci iz Biltena o potrošnji republičkog zavoda za statistiku. Dakle, malo je verovatna tvrdnja da toliko novca ide na to, a sumnjam da je rađena anketa o potrošnji među korisnicima socijalne pomoći“, kaže Matkovićeva.

  Ona smatra da pomoću kartica ne može da se kontroliše potrošnja, pa ni pomoću bonova, jer korisnici mogu da na karticu uzmu „odgovarajuću“ robu i da je lako zamene za duvan i alkohol, u dogovoru sa prodavcem ili prijateljem. Ona naglašava da ne zna da u Evropi iko ima takav sistem. Novosti pišu da zemlja u kojoj se takav sistem pokazao uspešnim je Rusija. Sberbank Rusija izdaje ovu vrstu kartice od 2002. godine i za prvih sedam godina izdato ih je više od 6,5 miliona.

  „Jedan od načina za efikasnu i bržu inkluziju najsiromašnijeg sloja građana, koji ne koriste finasisjke usluge, a primaju socijalnu i drugu vrstu pomoći od države, jeste izdavanje platne kartice na koju bi se isplaćivala ova sredstva. Za čitav projekat bila bi neophonda saradnja banke, nadležnih ministarstava i nacionalne kartičarske organizacije“, kaže predsednik Izvršnog odbora „Sberbank Srbija“.

  U Srbiji je bez bankarskih računa petina stanovnika. U kategoriji koja je najugroženija od finansijske izopštenosti su mladi, oni sa nižim obrazovanjem i ljudi koji žive u dislociranim regionima. 

  Autor: 021.rs

  Država razmišlja da uvede namenske platne kartice, jer se novac od socijalne pomoći u gotovo 40 odsto slučajeva troši nenamenski na cigarete i alkohol.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija