Počinje sezona slava i za domaćine koji sa gostima obeležavaju krsnu slavu – kalkulacije koliko novca je potrebno za slavsku trpezu. Bilo da je posna ili mrsna, sa svakodnevnim povećanjem cena hrane za 20-ak gostiju uz skromniju trpezu biće vam potrebno više od polovine prosečne zarade u Srbiji.
Posle skoro tri godine u uslovima epidemije, kada je većina krsnu slavu obeležavala porodično ili sa manjim brojem rođaka i prijatelja, ove jeseni srpski domaćini slave sa više gostiju za slavskom trpezom.
Koliko košta da na slavu pozovete drage ljude i da na trpezi ima svega od predjela, preko sarmi i prebranca, pečenja ili ribe do sitnih kolača i torte malo ko od domaćina vodi evidenciju. Mnogi za slavsku trpezu štede čitave godine. Većini je u mislima samo da se ne obrukaju pred gostima i da hrane i pića ima dovoljno pa se često i preteruje.
„Od početka sezone spremanja zimnice obavezno odvaja se za slavu i to je najlepši dan u godini za moju porodicu.-Jel vodite neku računicu? -Pa ne prema svom novčaniku“, kaže jedna sugrađanka.
Uvek ima za slavu se uvek stavi,spremi se lepo i tradicionalno sve.
Kilogram jagnjećeg pečenja u Jagodini je 2000 dinara, dok je za kilogram prasećeg potrebno izdvojiti 1800.
Nešto je jeftinija riba za one kojima slava pada u dane posta, ali samo ako ne pripremate morske plodove. Cena ribe je od 450 dinara za kilogram oslića do 2.800 dinara za filet lososa. Gotovi kolači ove godine skuplji su za više od 30 odsto, pa domaćice posebno one koje imaju svoje orahe kalkulišu šta se više isplati.
Sa svakodnevnim povećanjem cena skuplji je i odlazak na slavu. Za flašu pića, kafu, čokolade, ako u porodici ima dece i skromniji buket cveća za domaćicu trebaće vam oko dve hiljade dinara.
Crkva kaže da je slava pre svega duhovni događaj i ne bi trebala da bude sinonim za gozbu. Slava je pre svega kolač,žito,sveća i vino i bez toga sve drugo što se priprema nema smisla. Uz drage ljude koji vam dođu u goste u zdravlju i dobrog raspoloženja niko neće zameriti ako nečega i ne bude na trpezi.
Počinje sezona slava i za domaćine koji sa gostima obeležavaju krsnu slavu – kalkulacije koliko novca je potrebno za slavsku trpezu. Bilo da je posna ili mrsna, sa svakodnevnim povećanjem cena hrane za 20-ak gostiju uz skromniju trpezu biće vam potrebno više od polovine prosečne zarade u Srbiji.
SR