• ПОЕТСКИ КАРАВАН

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Со книжевна вечер, одржана на 4 септември, во Домот на културата  „Младост“ во Глогоњ, македонското здружение „Герман“ ја започнаа манифестацијата „Денови на македонската култура“. 

  Стихови на македонски и српски јазик читаа поетесата Виолета Пачевски од Панчево и поетите Виктор Б. Шеќеровски и Ратко Марковиќ Риѓанин од Белград.

  Присутните беа воодушевени од присуството на гостите кои се потрудија преку настапот и поезијата да им го доближат јазикот, а истовремено и да ја претстават современата српска и македонска поезија.

  -Поезијата е мост кој ги спојува културите и таа претставува добра основа за градење на цврсти врски, вели поетот Виктор Б. Шеќеровски. 

  Токму затоа, во рамките на оваа манифестација, единствeна активност се книжевните вечери кои ќе се одржуваат секој понеделник во текот на септември. На 11 овој месец домаќин на поетите ќе им биде Домот на културата „Кочо Рацин“ во Јабука, а недела дена покасно и Домот на културата „Братство-единство“ во Качарево. Своето патување поетскиот караван ќе го заврши во салата на Домот на младите „Аполо“ во Панчево со тројазичната книжевна вечер на која присутните освен стихови на македонски и српски ќе имаат можност да слушнат и стихови на романски јазик. 

  Цел на манифестацијата е запознавање и дружење, доближување на современото литературно творештво до пошироката публика, но и чување на јaзикот и соработка со другите национални заедници.

  Освен co поддршката на Град Панчево и домовите на културата во населените места каде се одржуваат книжевните вечери, здружението „Герман“ од Глогоњ оваа манифестација ја реализира во соработка со Домот на младите во Панчево и Новинско-издавачката установа „Македонски информативен и издавачки центар“.

  Pročitajte tekst a srpskom jeziku.

   

  Со книжевна вечер, одржана на 4 септември, во Домот на културата  „Младост“ во Глогоњ, македонското здружение „Герман“ ја започнаа манифестацијата „Денови на македонската култура“. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]