• Poljoprivrednici napustili sastanak u vladi

  Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji su jesenas protestovali blokadom puteva, napustili su danas sastanak u Vladi Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poljoprivrednici napustili sastanak u vladi
  Foto: Đoka Gavrilov

  Oni su napustili sastanak jer su na razgovor, na poziv ministarke poljoprivrede, došla i udruženja koja ih ne podržavaju, rekao je danas predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković.

  On je za Betu rekao da su tražili razgovor sa premijerkom u tehničkom mandatu Anom Brnabić, ali ona nije došla, već samo ministarka poljoprivrede Jelena Tansković, predstavnci Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva pravde.

  U zahtevu za današnji razgovor sedam udruženja (Udruženje Stig, Naše mleko, Udruženje proizvođača Šumadije i Pomoravlja, Složni pidikanci, Brestovački ratari, Sabor proizvođača agroprivrede Srbije i Uduženje poljoprivrednika Subotice), navedeno je da imaju problem oko upisa parcela koje su zakupili u e-agrar, a vlasnici sa njima nisu sklopili ugovor i da su protiv formiranja Privredne komore poljoprivrednika.

  Do parlamentarnih izbora 17. decembra poljoprivrednici su mogli da upišu parcele u e-agrar iako nemaju ugovor sa njihovim vlasnicima iz raznih razloga, a uglavnom jer žive u instranstvu, a sada im se traži ugovor, overen kod notara.

  Matković je rekao da poljoprivrednici koji ne upišu parcele u e-agrar do objavljivanja javnog poziva za subvencije, koji je najavljen za kraj januara, neće moći da dobiju subvencije po hektaru.

  Formiranje komore je predložila Brnabić sa obrazloženjem da tako mogu da se objedine interesi velikog broja udruženja poljoprivrednih proizvođača, a Matković smatra da bi se na taj način ugušili interesi i rad udruženja jer će država postaviti podobne ljude da upravljaju komorom, pa bi oni donosili odluke po instrukcijama vlasti.

  Subvencija ratarima po hektaru, sudeći prema dosadašnjim pregovorima, trebalo bi da iznosi 18.000 dinara za površinu do 100 hektara i 18.000 dinara za kupovinu deklarisanog semena.

  Matković je rekao da su predstavnicima Vlade Srbije predložili da nastave sastanak u 15 časova nakon što dođe Brnabić i sa sastanka se isključe udruženje Asocijacija 2022 i Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije, koji ne podržavanju njihove zahteve.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]