• Porast carinskih prekršaja, tokom vikenda zaplenjena roba i gotovina u vrednosti preko 100.000 evra

  Sa početkom letnje sezone i pojačanim prometom putnika, na graničnim prelazima, ali i u dubinskim kontrolama, zabeležen je porast carinskih prekršaja u kojima je zaplenjena neprijavljena roba i gotovina vredna više od 100.000 evra, saopštila je Uprava carina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Porast carinskih prekršaja, tokom vikenda zaplenjena roba i gotovina u vrednosti preko 100.000 evra
  Foto: Unsplash

  Na ulazu graničnog prelaza Horgoš, 15. juna u prtljažniku jednog kombija je među ličnim prtljagom otkriven tovar od čak 16 kompleta alata marke “Panasonic“, jedan aparat za kalibraciju i 1 aparat za testiranje termalnih sistema ukupne vrednosti od 23.450 evra koje putnik nije prijavio.

  Nešto ranije tog dana, kako navode iz Uprave carine, na istom mestu, otkriven je i pokušaj krijumčarenja 87 sprava za vežbanje čija je vrednost procenjena na 34.550 evra. U tovarnom delu kombija carinici su pronašli 44 gumene daske za surfovanje, 15 traka za trčanje, 14 vaga za merenje, sedam sobnih trenažera, tri tramboline i četiri sprave za suvo veslanje.

  “Iako je samo nekoliko dana ranije na aerodromu “Nikola Tesla“ zabeležen pokušaj krijumčarenja 50 boksova cigareta u prtljagu jednog putnika, ovog vikenda je ta količina nadmašena. Naime, 15. juna 2024. godine je iz te zemlje doputovao putnik koji je u prtljag spakovao čak 16.430 komada cigareta bez akciznih markica, odnosno gotovo 82 boksa cigareta”, dodaju u saopštenju.

  Tokom dubinske kontrole na magistralnom putu Raška – Kraljevo, carinici su 14. juna 2zaustavili kamion jedne kurirske službe u čijem se tovaru našlo mnoštvo strane robe bez dokaza o plaćenim uvoznim dažbinama, ali i čak 42.000 tableta leka “Lexilium“ od 3 i 6mg.

  Istog dana je na ulazu graničnog prelaza Horgoš otkriven i neobičan pokušaj krijumčarenja robe teške preko 167 kilograma za koju je putnik rekao da je reč o metalnim odstojnicima za matične ploče računara koje je kao otpad kupio u Nemačkoj. Metalne iglice raznih dužina i debljina ispunile su četiri velike kartonske kutije koje su putnici kamuflirali ličnim prtljagom.

  “Oko 23.30 časova 14. juna u Beograd je doputovala putnica u čijem je prtljagu otkriven neprijavljeni ručni časovnik marke “Rolex“ čija je vrednost procenjena na 12.200 evra. Na pitanje zašto robu nije prijavila, tinejdžerka je rekla da nije bila informisana o tome da vredne stvari moraju biti prijavljene na ulazu u zemlju”, kažu u Upravi carine.

  Pored zaplena robe, zabeležen je i jedan devizni prekršaj u vrednosti od 21.960 evra. Naime, neprijavljeni novac iznad dozvoljenog limita od 10.000 evra otkriven je kod putnika koji je iz Francuske putovao ka Srbiji, a na ulazu u zemlju carinicima je rekao da nema ništa da prijavi.

  Tokom detaljnog pregleda koji je usledio, carinici su neprijavljene devize otkrili u koverti sakrivenoj među sokovima, ali i u džepovima pantalona zapakovanih u prtljag, kao i u džepovima farmerki koje je putnik nosio na sebi. Ukupno je otkriveno 31.960 evra, od čega je iznos od 10.000 koji ne podleže prijavljivanju putniku odmah vraćen, dok je predmet prekršaja suma od 21.960 neprijavljenih evra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Uhapšen lekar u Kragujevcu, uzeo mito za carski rez

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Đ. M. […]