• Porodiljsko odsustvo: Kako je u Srbiji, a kako u ostatku sveta?

  Portal Velocity Global je, uz pomoć podataka Svetske Banke (The World Bank) napravio istraživanje o plaćenom, odnosno neplaćenom porodiljskom odustvu širom sveta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Porodiljsko odsustvo: Kako je u Srbiji, a kako u ostatku sveta?
  Foto: Pixabay

  Zemlje sa 100% plaćenim porodiljskim odsustvom
   
  Zahtevi za porodiljsko odsustvo se razlikuju širom sveta u pogledu trajanja odsustva i naknade.
   
  Listu zemalja koje garantuju novim majkama 100 odsto plate tokom celog perioda porodiljskog odsustva, čine Austrija, Mađarska, Holandija, Brazil, Francuska, Novi Zeland, Čile, Nemačka, Filipini, Kolumbija, Indija, Poljska, Kostarika, Izrael, Portugal, Hrvatska, Malezija, Singapur, Estonija, Meksiko, Slovenija i Španija, prenosi Euronews Srbija.

  Zemlje u kojima nije plaćeno porodiljsko odsustvo

  S druge strane, pet zemalja ne nudi državne garancije nadoknada za porodiljsko odsustvo. To su SAD, Maršalska ostrva, Mikronezija, Palau i Papua Nova Gvineja

  Zemlje sa najdužim porodiljskim odsustvom

  Kad je reč o zemljama koje nude najduže trajanje porodiljskog odsustva, na vrhu je Švedska, ali je i Srbija pri vrhu liste:

  Švedska – 69 nedelja, uz 250 SEK (2.500 dinara) do 1.116 SEK (11.000 dinara) dnevno
  Bugarska – 58,6 nedelja, uz 90% plate
  Srbija – 52 nedelje, uz prosek zarade u poslednjih 18 meseci
  Ujedinjeno Kraljevstvo – 52 nedelje, uz 90% plate
  Kanada – 50 nedelja, sa platom od 55% (15 nedelja sa platom od 55%, plus 35 nedelja sa platom od 55% ili 61 nedelja sa platom od 33%)
  Norveška – 49 nedelja, sa 100% plate (ili 59 nedelja sa 80% plate)
  Slovačka – 34 nedelje, uz 75% plate
  Češka – 28 do 37 nedelja, u zavisnosti od broja dece, uz platu od 70%.
  Hrvatska – 26 nedelja, uz 100% platu
  Novi Zeland – 26 nedelja, uz 100% platu
  Grčka – 17 nedelja, uz 66% plate

  Porodiljsko bolovanje u Srbiji otvara se najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana pre datuma koji je određen kao termin porođaja. Porodiljsko bolovanje traje 3 meseca, a na njega se nadovezuje bolovanje radi nege deteta u trajanju od devet meseci. Ova dva bolovanja zajedno čine 365 dana (12 meseci) odsustvovanja sa posla, piše Euronews Srbija.

  Za vreme odsustva, porodilja zaposlena kod poslodavca ostvaruje pravo na naknadu. Visina naknade se obračunava na osnovu zarade u poslednjih 18 meseci. Ona predstavlja zbir mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva (ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće).
  Kao osnovica se ne uzima samo zarada (uvećana za minuli rad), nego i sva ostala primanja (putni trošak, topli obrok, stimulacija, bonus i sl. u poslednjih 18 meseci.

  Maksimalna mesečna osnovica ne može biti veća od tri prosečne zarade u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija