• Poskupljuju državni domovi za stare, u ministarstvu kažu: Nije dugo podizana cena

  Od 1. februara cene smeštaja u državnim domovima za stare biće veće za 30 odsto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poskupljuju državni domovi za stare, u ministarstvu kažu: Nije dugo podizana cena
  Foto: Pixabay

  Nisu samo korigovane cene u državnim domovima za stare. Pred kraj prošle godine poskupela je većina privatnih domova i to za 10 do 15 odsto. Poskupljenje su pravdali inflacijom i skokom cena grejanja, struje, hrane, ali i povećanjem plata zaposlenih. U privatnim domovima cene se sada kreću od 500 do 1.000 evra, a negde čak i 1.200 evra.

  Iz Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da su morali da poskupe cene usluga u državnim domovima, jer bi sa starim cenama „doveli u pitanje funkcionisanje samih ustanova“.

  „Cena usluge smeštaja ustanova socijalne zaštite nije menjana dugi niz godina, odnosno od 1. oktobra 2015. godine. U međuvremenu došlo je do porasta plata i penzija u Srbiji. Sa dosadašnjom cenom smeštaja nisu se mogli pokriti ni osnovni troškovi smeštaja korisnika. To bi dovelo u pitanje i samo funkcionisanje ustanove. Zbog toga je Ministarstvo izvršilo korekciju postojećih cena usluge smeštaja korisnika“, kažu u resornom ministarstvu za Euronews Srbija.

  Inače, u Srbiji postoji 25 gerontoloških centara. Njihovi kapaciteti su 9.390 kreveta, a trenutno je na smeštaju 7.641 osoba.

  I dok sa jedne strane, u pojedinim državnim domovima za stare ima praznih mesta u drugima se čeka na prazan krevet. Najveće liste čekanja su GC Beograd i GC Novi Sad.

  „Određeni broj korisnika čeka na smeštaj u ustanovama sa željom da bude isključivo smešten u određenoj ustanovi – najčešće je to u jednokrevetnoj sobi ili u apartmanu“, kažu u resornom ministarstvu.

  Međutim, cene smeštaja nisu iste u svim domovima za stare. Cena zavisi od stepena podrške koja je potrebna korisniku, kao i da li je reč o jednokrevetnoj, dvokrevetnoj, trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi. Zapravo, razlikuju se cene smeštaja za prvi, drugi, treći i četvrti stepen podrške.

  „Najviša cena za smeštaj korisnika je u Gerontološkom centru u Beogradu, gde smeštaj korisnika sa prvim stepenom podrške iznosi 54.144 dinara. Najniža cena za smeštaj korisnika je u Gerontološkom centru Sombor, gde smeštaj korisnika sa četvrtim stepenom podrške iznosi 26.978 dinara“, kažu u Ministarstvu.

  U državnim domovima za stare, zavisno od ekonomskog statusa korisnika, plaćanje usluga može biti – u celosti iz sredstava korisnika, njegovog srodnika, uz delimično učešće korisnika, njegovog srodnika ili budžeta RS, APV ili JLS i u celosti iz budžeta RS, APV ili JLS.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]