• Postoji li „epidemija“ alkoholizma u Srbiji

  Uz epidemiju virusnih infekcija, Srbiju je zahvatila i epidemija alkoholizma među maloletnicima. „Batut“ je objavio zabrinjavajuće podatke, prema kojima tinejdžeri prvo pijanstvo doživljavaju sa 13 godina, a svaki šesti jednom mesečno pije više od 6 alkoholnih pića. Takvoj statistici doprinela je i činjenica da u poslednjih nekoliko godina nije izrečena nijedna kazna za nezakonitu prodaju alkohola maloletnim licima, uprkos zakonskim ograničenjima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Postoji li „epidemija“ alkoholizma u Srbiji
  Foto: Pixabay

  Iako je prodaja i konzumacija alkohola maloletnicima u Srbiji zabranjena, sudeći po statistikama, te zakonske mere se u praksi ne poštuju. Prodavcima alkohola i ugostiteljima, školska deca prolaze „ispod radara“, te mnogi od njih sa 15, 16 godina imaju ozbiljan alkoholičarski staž. Među novosadskim adolescentima nisu retki primeri koji su još u zabavištu imali priliku da probaju alkohol.

  “Po našim istraživanjima to je dete od 6 godina. To je ono što je zaista zabrinjavajuće da kod nas po istraživanjima koje smo radili 2020-te godine više mladih konzumira alkohol pre 13. nego posle 18. godine“ kaže menadžerka Dajana Marinković.

  Takvoj slici, doprinosi i činjenica da zakon o zaštiti potrošača, koji zabranjuje prodaju alkohola mlađima od 18, i zakon o javnom redu i miru, kod kojeg je ta granica 16 godina, nisu usaglašeni, što je stvorilo pravnu prazninu, koja je pogodna za zloupotrebe.

  “Naše inicijative i ono što smo uspeli od Ministarstva unutrašnjih poslova da dobijemo kao povratnu informaciju jeste da je Radna grupa za usklađivanje ova dva zakona formirana, te se nadamo da će u 2024. godini ovaj proces da se dovrši do kraja, odnosno da će ta starosna granica biti podignuta sa 16 na 18 godina“
  Najalarmantnije je to što je konzumiranje alkohola među tinejdžerima socijalno prihvatljivo i poželjno, te taj model ponašanja usvajaju, kako ne bi bili izopšteni iz društva. Alkohol im postaje prijatelj u trenucima sreće, tuge, gubitka, dobitka, i to prerasta u zavisnost, koja zahvata celu porodicu. I najmanja promena u ponašanju, roditeljima treba da bude signal na moraju da reaguju.

  Na prvom mestu razgovor i pokušavanja dolaska do te stvari koje su dovele do promene. Ako je to nešto što roditelj smatra da prevazilazi njegove kapacitete za rešavanje javljanje nadležnim službama, psihološkim koje će kasnije proceniti da li je to nešto što zahteva psihijatrijsku pomoć ili može da se završi na tom nivou“ kaže psiholog Sanja Pavlović.

  Centar za omladinski rad u Novom Sadu je pre nekoliko godina započeo kampanju „Zdravlje mladih ispred profita“, kako bi se ukazalo na važnost očuvanja zdravlja mladih, ali, kako poručuju, da bi se epidemija alkoholizma zauzdala, neophodna je sistemska i aktivna podrška raznih aktera – od škola, i donosioca zakona, do ugostitelja, tržišnih inspekcija i policije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]