• Potvrđena šesta kazna doživotnog zatvora u Srbiji: Polio ženu benzinom i zapalio je

  Apelacioni sud u Beogradu je pravosnažno osudio Radomira Blagojevića (53) na doživotni zatvor jer je 13. jula 2020. u Surčinu Zoricu Kalinić polio benzinom i zapalio, usled čega je žena preminula.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Potvrđena šesta kazna doživotnog zatvora u Srbiji: Polio ženu benzinom i zapalio je
  Foto: Pixabay

  Drugostepeni sud je odbio kao neosnovane žalbe okrivljenog i njegovog branioca i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Blagojević osuđen na jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora, navodi se u odluci koja je objavljena na sajtu suda.

  Ovo je šesta izrečena pravosnažna kazna doživotnog zatvora u Srbiji.

  Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno od olakšavajućih okolnosti cenio da je okrivljeni priznao krivicu, dok je od otežavajućih cenio okolnosti izvršenja dela, odnosno da je ženu polio benzinom čim mu je okrenula leđa, bacio celu kanticu na nju i upaljačem je zapalio.

  Od otežavajućih okolnosti prvostepeni sud je, kako se navodi iz Apelacionog suda, pravilno cenio i njegovo držanje posle krivičnog dela, a naročito njegov odnos prema žrtvi, s obzirom da se on, kada je zapalio, samo okrenuo i otišao iz ulaza.

  Iz toga, kako je ocenio ovaj sud, proizilazi da okrivljeni nije pokušao da umanji posledice, odnosno nije pozvao hitnu pomoć i vatrogasnu službu, već se samo okrenuo i otišao kao da se ništa nije dogodilo, čime je prema žrtvi ispoljio bezosećajnost i bezobzirnost.

  Takođe, sud kao otežavajuću okolnost smatra i to što je okrivljeni izjavio da mu je žao samo što na mestu pokojne nije bila oštećena A. A, iz čega proizlazi da se on uopšte nije pokajao zbog učinjenog.

  Kada je u pitanju visina izrečene kazne, Apelacioni sud navodi da je prvostepeni sud pravilno doneo odluku da ga osudi na kaznu doživotnog zatvora imajući u vidu raniji život okrivljenog i njegovo psihijatrijsko psihološko veštačenje.

  Prvu prvostepenu kaznu takođe doživotnog zatvora Apelacioni sud je ukinuo i naložio da mu se sudi ponovo, te ga je Viši sud osudio na istu kaznu. Viši sud je Blagojevića za krivično delo teško ubistvo izrekao doživotnu kaznu zatvora, a za krivično delo silovanje četiri godine, te mu je izrekao doživotnu kaznu zatvora.

  Blagojević je uhapšen nekoliko dana nakon što je zapalio Zoricu koja je 15. jula 2020. preminula u bolnici od zadobijenih povreda, teških opekotina drugog i trećeg stepena.

  Prema optužnici, Blagojević je 13. jula 2020. godine žrtvu čekao u hodniku zgrade u kojoj je živela. Kada je ušla u ulaz, krenuo je za njom i nakon kraće rasprave i njenog odbijanja da ga pusti u stan, on ju je, dok je bila okrenuta leđima od njega, polio motornim benzinom iz kanistera koji je unapred pripremio i zapalio.

  Zorica je zadobila teške opekotine drugog i trećeg stepena glave, vrata, trupa i udova, oko 87 odsto tela. Usled toga trpela je bolove jakog intenziteta sve do smrti, dva dana kasnije, 15. jula.

  Pored toga, Blagojević se tereti i da je u junu 2020. godine u mestu Radinac kod Smedereva u kući svoje sestre, silovao R. N. koju je poznavao od ranije. Žena je tom prilikom zadobila niz povreda i razderotina po telu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]