• Pravnici kažu da nastavnica ranjena u „Ribnikaru“ ne može da dobije nacionalnu penziju, da li je moguć izuzetak

  Kolege i bivši đaci nastavnice Tatjane Stevanović, koja je teško ranjena u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, pokrenuli su peticiju da ona dobije nacionalnu penziju. Za samo osam dana peticiju je potpisalo više od 13.000 ljudi. Ekipa RTS-a raspitivala se ko po zakonu ima pravo na ovu vrstu nadoknade i da li je moguće da je dobije i nastavnica iz „Ribnikara“?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pravnici kažu da nastavnica ranjena u „Ribnikaru“ ne može da dobije nacionalnu penziju, da li je moguć izuzetak
  Foto: Pixabay

  Nacionalna penzija, pod tim nazivom, u pravnom sistemu ne postoji. Da ne bi bilo zabune – to su posebne nagrade.

  “Država je našla neki način, to su praktično priznanja koja u toj formi dodeljuje umetnicima u kulturi, za književnike, glumce, za poseban doprinos sportista, to isto imamo tako da se te dve stvar, i gde država može da interveniše, dešavaju kroz momenat priznanja i eventualno kroz socijalnu politiku države“, objašnjava Dragan Todorović iz Saveza samostalnih sindikata Beograd.

  Sa idejom da nastavnica istorije, ranjena u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ dobije neki vid nadoknade, slažu se i u Savezu samostalnih sindikata Beograda.

  „Naš stav je da država mora da nađe način da se profesorki Stevanović dodeli ta, nazovimo je nacionalna penzija, u nekoj formi. Država uvek može da pronađe način i ovo je jedan slučaj koji izuzetno potresa celu javnost i treba odreagovati, pokazati solidarnost i empatiju“, smatra Dragan Todorović.

  Invalidska penzija umesto nacionalne

  Ipak, pravnici kažu da tako nešto nije izvodljivo.

  „Znamo svi kroz šta je prošla ta nastavnica, ali u ovom trenutku teško da bi ona mogla da dobije i nacionalno priznanje. Ona bi, shodno procedurama koje su regulisane propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, ukoliko se utvrdi potpuni i krajnji gubitak radne sposobnosti, ona bi mogla da ostvari pravo na invalidsku penziju“, kaže doc. dr Filip Bojić sa Pravnog fakulteta.

  Pravljenje izuzetka zavisi samo od odluke države. Da li se može napraviti dodatni mehanizam za konkretan slučaj, pitanje je na koje su odgovori različiti. Pravo kaže ne, ali ima onih koji misle da je, ipak, moguće, naravno, ukoliko se ispostavi da nastavnica ne može da nastavi radni odnos.

  „Uz onu invalidsku penziju koja jeste zakonska kategorija, država može da nađe način za taj dodatak u vidu nacionalne penzije koji bi bio stimulativan, koji je mesečni dodatak, trajan do kraja života, nije prenosiv, ali je svakog meseca i naravno da se uskladi i prati rast troškova“, kaže Todorović.

  Previše je „ako“ i „ali“. Želja više od 13.000 ljudi, među kojima su i đaci i kolege, jeste plemenita, međutim, još je rano prognozirati kako bi pravno to moglo da se izvede.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]