• Pred upis prvaka u školu: Pomoćnik ministra prosvete savetuje šta treba, a šta ne treba raditi

  Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić poručio je roditeljima povodom početka upisa u osnovne škole 1. aprila, da se testiranjem budućih đaka dobija realna slika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pred upis prvaka u školu: Pomoćnik ministra prosvete savetuje šta treba, a šta ne treba raditi
  Foto: Pixabay

  Kako je istakao Pašić, roditelji ne treba da vrše pritisak na decu zbog svojih očekivanja.

  Pašić je ocenio da je početak upisa u osnovnu školu prvi krucijalni korak u obrazovanju za koji nisu potrebne nikakve dodatne pripreme budućeg đaka prvaka.

  „Iako postoje neki koraci koji se obavljaju pre upisa 1. aprila, školski stručni saradnici počinju da procenjuju spremnost budućih đaka prvaka za polazak u školu“, rekao je Pašić za Tanjug.

  Naglasio je da proveru spremnosti da li su deca intelektualno, socijalno i emocionalno spremna u školama proveravaju psiholozi, pedagozi koji su prošli posebnu obuku.

  „Naši stručni saradnici u školama, pedagozi i psiholozi, koji su prošli obuku za proveru spremnosti dece za polazak u školu uz standardne testove koji već postoje godinama unazad donose odluku, odnosno mišljenje i razgovaraju i sa roditeljima. Tog dana je veoma važno da nema pritiska roditelja na decu, ili bilo kakvog straha, ili da kažemo da će biti prelako, već je to jedna realna slika“, rekao je Pašić za Tanjug.

  Preporučuje da roditelji sa svojom decom prošetaju do škole koju žele da upišu, da pogledaju učionicu i razgovaraju sa sadašnjim učenicima. Svake godine, dodaje Pašić, i roditelji razgovaraju sa pedagozima i psiholozima.

  „Jedan ugao je kako roditelji vide dete, jedan je kako vide naši stručni saradnici. Ključna poruka za roditelje je da budu iskreni, jer u tih pola sata, 45 minuta te informacije koje stručni saradnici dobiju kroz razgovor sa njima značajni su kasnije za formiranje odeljenja, jer se ide na to da odeljenja budu ujednačena“, rekao je Pašić i istakao da bez obzira na rezultate testa za prvaka polovina drugog razreda je vreme kada se ipak svi „stižu“.

  Naglasio je da se 25. marta otvara specijalna telefonska linija za sve one roditelje koji imaju dodatna pitanja. Podsetio je i da u Srbiji već četvrtu godinu godinu postoji usluga e-zakazivanje, koja se u nekim zemljama EU tek sada uvodi.

  „Roditelji mogu uz par klikova da reše odlaske na sedam različitih mesta, ne moraju da spremaju nikakvu dokumentaciju. Nakon toga ona biraju termin u školi i ono što je značajno, ukoliko su do 1. februara podneli zahtev da ne zakazuju ponovo već sačekaju odgovor do 30. aprila“, rekao je Pašić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija