• Pregled nedelje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Kulturna nedelja započela je uz klavirske bravure pijaniste Ivana Dinića u Kulturnom centru Pančeva. Solistički koncert poznati pijanista započeo je Rahmanjinovim, a završio čuvenim Kelnskim koncertom Keita Džereta.  Ivan Dinić, diplomirao je u Beogradu 1983. godine kao najbolji student u klasi Nevene Popović. Postdiplomske studije nastavio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i završio ih je 1985. godine u klasi profesora Arbo Valdme. 

  “Radovi iz podruma”, naziv su izložbe vajarskih dela nastalih u otvorenom ateljeu  vajarke Ivane Rakidžić Krumes.  

  Atelje je nastao 2009. godine u podrumskim prostorijama Kulturnog centra Pančeva i zamišljen je, a potom i realizovan u formi radionice u kojoj ljubitelji vajarstva, bez obzira na talenat i uzrast, mogu da steknu znanja i vajarske veštine. Izložba je postavljena u holu Gradske uprave gde će ostati do 8. decembra. 

  Sa čudesnim crtežima  Miše Filipovca, slikara rodom iz Bajine Bašte, pančevci se mogu upoznati u Kulturnom centru Pančeva. “Crtež kao manifest” naziv je izložbe ovog talentovanog mladog umetnika, rodom iz Bajine Bašte, inače doktorandu na ALU u Beogradu, Citat Vesne Todorović za Filipovčeve crteže kaže: “Filipovčeva čudesna poetika se zasniva na lakoći i vidlјivoj spontanosti izvođenja, na svojstvu poteza, koji nalikujući notnom sistemu, komponuje melodiku složenog, sonatnog sastava.” 

   U Gradskoj biblioteci Pančevo prestavljena je  knjiga pod naslovom: „Kazivanja o Srbima kroz vekove“, od Stevana Nemanje i Svetog Save do danas.Tekstove za knjigu je napisao veliki broj akademika, profesora fakulteta i doktora nauka. Obuhvaćene su sve oblasti iz života srpskog naroda od srednjeg veka – umetnost, nauka, običaji, migracije i ratovi, religija. Knjiga ima 1650 strana u tvrdom povezu.

  Dolovački Dom kulture organizovao je poetski matine na kojem su predstavljeni  stihovi pesnika književnog kluba “Prota Vasa Živković” iz Pančeva.

  Pesnički stihovi čuli su se i u Jabuci, i to kao podrška borbi protiv nasilja nad ženama. Akcija Pesničkom rečiju „Stop nasilju nad ženama” pokrenuta je 2012. godine i po tradiciji održava se u istom terminu u svim mestima koja su se pridružila akciji. Akciju su pokrenuli Lidija Pudjak i Damir Piko. Ove godine akciji se pridružio i Dom kulture u Jabuci u cilju skretanje pažnje na sveprisutni problem  nasilja nad ženama. Statistika kaže da se  broj prijavljenih slučajeva nasilja, od kojih mnogi imaju smrtni ishod,   značajno povećava.

  Tako je prošle godine zabeleženo 27 slučajeva nasilja sa smrtnim ishodom, a ove godine, do novembra, ubijeno je najmanje 33 žene. I ovo veče bilo je prilika da se podsetimo da pravi muškarci ženama posvećuju stihove, a ne pesnice.

  Iz arhive Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva nestali su registri sa poreskim rešenjima, koji se odnose na korišćenje građevinskog zemljišta od 2009. godine na dalje. Ovo je primećeno nakon što su počeli da pristižu prigovori građana da rešenja nisu dobili. Do sada je stigao 1891 takav prigovor. U Direkciji ne znaju koliko tačno rešenja nedostaje jer, kako kažu, nemaju vremena da ih broje. Poreski obveznici dobiće nova rešenja, a Direkcija apeluje na građane da izmire obaveze. Fizička lica na ime poreza za građevinsko zemljište duguju Gradu ukupno 60 miliona dinara, dok su dugovanja privrede milijardu i 800 miliona dinara.

  Od ove nedelje pančevci i pančevke moći će svoje probleme i sugestije  direktno da saopšte gradonačelniku u lice. Gradonačelnik Saša Pavlov, svakog petka razgovaraće sa građanima u terminu od 10 do 12 časova, a zainteresovani za prijem treba da  popune obrazac koji se nalazi u gradskom Uslužnom centru.

  U Pančevu su u protekloj nedelji održani peti po redu „Mikini dani“, manifestacija posvećena  Miroslavu Miki  Antiću, pesniku, novinaru, slikaru, boemu. Nema čoveka koji ne zna barem poneki  Mikin stih i zato ovaj pregled nedelje završavamo upravo tako, stihom našeg  pančevca Mike Antića.
  “I živi! Sasvim živi! Ne grickaj kao miš dane. Široko žvaći vazduh. Prestiži vetar i ptice. Jer svaka večnost je kratka.”

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija