• Privredna Komora Srbije: Obučavaćemo žene i devojčice za sajber bezbednost

  Privredna Komora Srbije (PKS) najavila je danas formiranje višegodišnje radne grupe koja će razvijati profesionalne i akademske puteve za ulazak žena i devojčica u sajber bezbednosnu profesiju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Privredna Komora Srbije: Obučavaćemo žene i devojčice za sajber bezbednost
  Foto: Pixabay

  Formiranje te radne grupe, u saradnji sa Sajber putevima za žene, Agencijom za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država i programom Digitalizacije i otpornosti kritične infrastrukture (CIDR), najavljeno je na okruglom stolu „Sajber putevi za žene“, na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja, kao i preporuke CIDR, u okviru kojih su opisani faktori koji doprinose dominaciji muškaraca u polju sajber bezbednosti.

  Ti faktori uključuju, kako je rečeno, i odluke i pritiske tokom detinjstva koji odvlače devojčice od obrazovanja fokusiranog na tehnologiju, kao i radne norme i okolnosti koje diskriminišu žene.

  Prema Republičkom zavodu za statistiku Srbije, Srbija se suočava sa sve većom potražnjom za stručnjacima za sajber bezbednost, kao i sa nedostatkom žena u toj profesiji.
  https://www.danas.rs/tag/sajber-bezbednost/

  Kao primer, navedeno je da su 2022. godine žene činile samo 30,7 procenata studenata u postsekundarnim oblastima obrazovanja za informacione i komunikacione tehnologije, saopštila je PKS.

  Radna grupa će se sastajati kao celina i u podgrupama kako bi se bavila razvojem kurikuluma za sajber bezbednost i programe mentorskog rada, kao i temama kao što su sociokulturni faktori koji utiču na zapošljavanje žena u sajber bezbednosti, potrebe poslodavaca za informacionom bezbednošću, navedeno je u saopštenju.

  „Imamo veliku priliku da razvijemo buduće talente u sajber bezbednosti otvaranjem karijernog polja za one čiji su talenti nedovoljno iskorišćeni“, rekla je menadžerka Sajber puteva za žene Sanja Kekić. „Povećanjem broja žena i devojčica u obrazovnim institucijama i profesiji sajber bezbednosti, ispunićemo buduće potrebe preduzeća, vlade i kritične infrastrukture i pomoći ćemo da se osiguraju naše osnovne usluge od sajber napada“, dodala je ona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija