• Proba državne mature 31. maja, samo test iz maternjeg jezika

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Učenici trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih profila srednjih stručnih i umetničkih škola polagaće 31. maja probnu državnu maturu iz srpskog, potvrđeno je RTS-u.

  Predstojeća proba državne mature neće biti realizovana u punom obimu kao što je prvobitno planirano u tri dana, već će se održati samo 31. maja.

  Tada će se testirati učenici trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih profila srednjih stručnih i umetničkih škola iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti.

  Kako je stiglo dosta sugestija i primedbi na nacrte izmena i dopuna prosvetnih zakona, predloženo je da uvođenje državne mature odloži za dve godine.

  „Najčešće primedbe su bile nedovoljna informisanost na različitim nivoima kada govorimo i o srednjim školama, odnosno ispitima koji će se polagati u srednjim školama i kada govorimo o viskoškolskim ustanovama, odnosno šta će biti potrebno za upis na određene visokoškolske ustanove“, kaže pomoćnik ministra Miloš Blagojević za RTS.

  „Određene primedebe i sugestije smo prihvatili, ali i zbog nekih stvari koje želimo dodatno da propišemo, dodatno iskomuniciramo sa svim potrebnim činiocima, da bi ceo proces bio zaokružen i bez ikakvih nejasnoća u sistemu. Onda smo shvatili da je najbolje u ovom trenutku produžiti taj rok za punu implemetnaciju državne mature za dve godine i to se nalazi u nacrtu zakona koji je poslat Vladi i ministarstvima na davanje saglasnosti, odnosno mišljenja“, kaže  Blagojević.

   

  Učenici trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih profila srednjih stručnih i umetničkih škola polagaće 31. maja probnu državnu maturu iz srpskog, potvrđeno je RTS-u.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

  Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom. U ponoć je istekao i krajnji rok do kada izmene u […]

  Pretežno sunčano i toplije, vetar u slabljenju

  U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, uz promenljivu oblačnost koja tek ponegde u brdsko-planinskim predelima može posle podne usloviti kratkotrajnu slabu […]