• Program prekvalifikacije za IT sektor, prijave do 4. marta

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Na predlog ministarskog saveta za IT kojim predsedava Ana Brnabić, u utorak, 21. februara pokrenut je pilot projekat prekvalifikacija u IT sektoru. Projekat je pokrenulo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa domaćom IT zajednicom.

  Prva faza programa obuhvata 100 polaznika, a plan je da ih do kraja godine bude još 900, ukoliko se pilot pokaže kao uspešan. Cilj projekta je da se obučavanjem junior developera zadovolje potrebe domaće IT industrije, utvrđene zajedničkim istraživanjem Infostuda i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. 

  Prijave za prekvalifikaciju su otvorene u utorak, 21. februara i trajaće 2 nedelje. 

  Kriterijumi koje kandidati treba da ispune kako bi učestvovali u testiranju je da budu stariji od 18 godina, da imaju završenu srednju školu, da nisu studirali na IT smerovima više od dve godine, ili trenutno studiraju na IT smerovima na nekom od fakulteta ili viših škola, da nisu zaposleni na programerskim pozicijama, ili da nisu radili više od godinu dana na programerskim pozicijam i da su spremni su da redovno pohađaju obuku u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu.

  Potencijalni kandidati će biti rangirani na osnovu postignutih rezultata na testu sposobnosti i potencijala. Kandidati će moći da biraju organizatora obuke koju će pohađati, pri čemu će oni sa boljim rezultatima imati prednost pri izboru.

  U pilot fazi će svaki organizator obuke imati do 25 polaznika, a plan je da ih kasnije bude do 100 po organizatoru. Programi obuke počinju u aprilu i trajaće između dva i četiri meseca, a imena škola koje će držati obuke biće poznata u martu.

  Maksimalan iznos stipendije za svakog polaznika je 1500 evra, uz 100 evra participacije koju prilažu polaznici. Kandidati se mogu prijaviti za program prekvalifikacije putem sajta www.itobuke.rs, najkasnije do 4. marta u ponoć.

  Novozaposleni programer će kroz poreze i doprinose u budžet Srbije vratiti iznos obuke za oko šest meseci, uz više nego razumnu pretpostavku da će mu plata biti minimum 400 evra mesečno (na osnovu istraživanja organizacije Startit, prosečna plata programera je više od 1.200 evra, tako da se može očekivati da će junior programer moći da dobije bar trećinu te plate).

  Program je pokrenut jer postoji velika potreba za IT juniorima, što je pokazalo istraživanje koje su zajedno sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud u kome je učestvovalo 118 IT kompanija. Ove kompanije zapošljavaju oko 4.500 ljudi u Srbiji, odnosno oko 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, a koje su prošle godine zaposlile čak 700 junior programera.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  I sutra u Srbiji veoma toplo, od 35 do 40 stepeni

  U Srbiji će i sutra biti sunčano i veoma toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod koji upozorava da se veoma jak toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula s maksimalnim […]

  Najviše poskupeli – frizeri

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2024. godine, u odnosu na maj 2024. godine, u proseku su više za 0,1%. Potrošačke cene u junu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne […]