• Prošle godine u Srbiji prodato 14,5 miliona antidepresiva

  Prošle godine u Srbiji je prodato 14,5 miliona antidepresiva, a u Nišu je najviše pregleda sa sumnjom na depresiju. Pa ipak, specijalista nema dovoljno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prošle godine u Srbiji prodato 14,5 miliona antidepresiva
  Foto: Pixabay

  Od 55.000 skrininga, koliko su ih lekari Doma zdravlja u Nišu obavili prošle godine u sklopu akcija preventivnih pregleda vikendima, najviše ih je bilo na depresiju. Konkretno, sa sumnjom da ima depresiju, u niški Dom zdravlja prošle godine došlo je čak 16.897 ljudi.

  Ovi podaci su pokazatelj mentalnog zdravlja nacije.

  Istovremeno, pokazatelj su i najnovija istraživanja pokazuju da je u apotekama, istina u celoj zemlji a ne samo u Nišu, prodato 14,5 miliona lekova za lečenje depresije, anksioznosti i drugih neuropsihijatrijskih oboljenja.

  Po nezvaničnim istraživanjima, čak 18 odsto stanovništva ima suicidalne misli.

  Pa ipak, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ iz maja prošle godine, u Registru zaposlenih u zdravstvenim ustanovama registrovano je 848 specijalista i doktora medicine na specijalizaciji psihijatrije, odnosno 12,4 na 100.000 stanovnika i 417 psihologa, odnosno 6,1 na 100.000 stanovnika.

  U našoj zemlji, 47 psihijatara brine o mentalnom zdravlju dva i po miliona dece i mladih.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]