• Prosvetarima koji su štrajkovali umanjene plate

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Prosvetnim radnicima koji su 28. septembra potpuno obustavili rad, plate su smanjene između 2.600 i 3.000 dinara, pošto su ostali bez dnevnice za taj dan, izjavila je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

   

  Navodeći da je reč o „očajničkom potezu“ ministra prosvete, Janković je rekla da smanjenjem plate Ministarstvo prosvete želi da disciplinuje prosvetne radnike koji su slobodni i svesni svog položaja, te da je „cilj skidanja dnevnica da se ponize poniženi prosvetni radnici“.
   
  S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se ponaša po zakonu i da je članove Unije sindikata prosvetnih radnika upozorio da će, ukoliko stupe u nezakonit štrajk, protiv njih biti primenjene zakonske mere, ali su se oni oglušili o to upozorenje. Šarčević je rekao da neće povući svoju odluku o smanjenju plata učesnicima protesta koji su 28. septembra obustavili rad, dok iz Unije poručuju da su prosvetni radnici toga dana bili u svojim školama, ali samo nisu držali nastavu. 
   
  Član Unije Vladimir Adžić, kaže da direktori škola prete nastavnicima da će morati da nadoknade izgubljene časove, ali da im pare neće biti vraćene.
   
  Komentarišući najavljeno povećanje zarada u obrazovanju za 10 odsto, Adžić je rekao da će plate zaposlenih u školama realno biti povećane između 0,5 i 1,5 odsto, u odnosu na novembar 2014, ukoliko se računaju dve ranije povišice i inflacija u poslednje tri godine.
   
  Svakom prosvetnom radniku je za ove tri godine oduzeto oko 90.000 dinara, a sa porezima oko 150.000 dinara. Prosečna plata u Republici za septembar iznosi 47.220 dinara, a u obrazovanju 41.346 dok je potrošačka korpa za taj mesec 67.117 dinara. Povećanjem plata svim korisnicima budžeta za 10 odsto, prosveta će biti u još nepovoljnijem položaju, a republički prosek će za nas biti nedostižan„, rekao je Adžić.
   
  Unija, kako je rekao, traži da plate u obrazovanju u 2018. godini budu povećane za 20 odsto, isplatu četiri zaostale Svetosavske nagrade u ukupnom iznosu od 20.000 dinara i još toliko na ime ušteda ostvarenih od zbrinjavanja tehnoloških viškova. Taj sindikat zahteva i korekciju koeficijenata administrativnim radnicima i domarima sa četvrtim stepenom stručnosti sa 8,62 na 13,42, koliko iznosi koeficijent četvrtog stepena u nastavi, kao i da po istom principu budu povećani koeficijenti šefovima računovodstva za šestim stepenom sa 13,73 na 14,88.

  Prosvetnim radnicima koji su 28. septembra potpuno obustavili rad, plate su smanjene između 2.600 i 3.000 dinara, pošto su ostali bez dnevnice za taj dan, izjavila je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija