• Protekla nedelja u Pančevu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Narodni muzej u svečanom ruhu

  Nekadašnja Svečana sala Magistrata, sagrađena u doba Hazburške monarhije, zasijala je starim sjajem.

  Zgrada Magistrata, danas pančevački Narodni  muzej, građena je u periodu između 1833. i 1838. godine, a Svečanu salu oslikali su  brojni poznati umetnici toga doba . Nakon drugog svetskog rata sala je potpuno okrečena u belo.  Pola veka kasnije, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, grada Pančeva i kompanije NIS a.d, realizovani su konzervatorsko – restaurotorski radovi, a  Svečana sala povratila svoj stari raskoš i lepotu.

  Dve decenije za novu deponiju

  Pančevo je dobilo novu  sanitarnu regionalnu deponiju. Nakon mnogo problema , gradske investicije od oko 3,5 miliona evra i donacije Švedske od 439 500 evra, građani Pančeva i Opova smeće će moći  da odlažu  po standardima Evropske unije.

  Novoj deponiji su se najviše obradovali stanovnici naselja Gornji grad na čijoj teritoriji se nalazila stara nefunkcionalna deponija, koja je predstavljala veliki ekološki problem.

  Zelena Dečja radost

  Predškolska ustanova „Dečja radost“ Pančevo nagrađena je za unapređivanje rada u oblasti životne sredine u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

  Kreativnost u službi humanosti

  Pančevac Aleksandar ilić pobednik je nagradnog konkursa za najbolji, kratki, amaterski video rad na temu izbeglica Novinske agencije Tanjug i kreativne platforme Mikser.

  Pobednički snimak je napravljen kod glavne autobuske stanice u Beogradu, koja je migrantima prethodnih meseci bila jedna od glavnih lokacija za predah na njihovom putu ka zemljama Zapadne Evrope. Konkurs je za cilj imao podizanje svesti o položaju izbeglica sa Bliskog istoka koje prolaze kroz Srbiju i „ispitivanje različitih vizura i gledišta o tom problemu“.

  Izložbe i festivali

  „Mediteraneo za mimi“

  U Kulturnom centru Pančevo otvorena je izložba slika Ljiljane Strize- Trajković, slikarke iz Vranja.

  Ljiljana Strize -Trajković je rođena 1970. godine u Vranju. Završila srednju umetničku školu „Đorđe Krstić“ u Nišu. Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Prištini, odsek slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića 1995. godine. Pet samostalnih izložbi – Branje 2008, Raška 2010, Inđija 2015, Vranje 2015, Futog 2015 i više grupnih.

  Učesnik više koloniji u zemlјi i regionu. Nagrada „Bijenale umetnika Vranja“ 2007. godine. Živi i radi u Vranju.

  „Intimni muzej“

  U Galeriji savremene umetnosti predstavljeni su radovi Svetlane Karović Dejanić i Zorana Deranića. Izložba crteža i skluptura – Intimni muzej predstavlja ambijentalnu „muzejsku postavku“ od crteža i skluptura.

  Svetlana Karović Deranić je završila vajarstvo na FLU u Beogradu. Član ULUS-a  i izvela više radova u javnom prostoru.

  Zoran Deranić je završio slikarstvo na FLU u Beogradu i magistrirao na crtežu. Takođe je član ULUS – a.

  „Žaoka“

  U Kačarevu je počeo 5. Festival humora i satire – Žaoka.

  Prvo veče, pod nazivom „Mala žaoka“ bilo je  posvećeno je najmađim ljubiteljima dobrog humora, a  deca su imala  priliku da učestvuju u radionici Nikole Dragaša i Borisa Stanića. Posetiocima je predstavljen dramski komad „Pijaca“ u izvođenju dramskog kluba Doma kulture i književno veče dečijih aforizama u svečanoj sali MZ Kačarevo.

  Učesnici festivala su: Bojan Ljubenović, Dejan Milojević i Zoran T. Popović.

  U protekloj nedelji Pančevo je postalo bogatije za jednu deponiju, svečanu salu, dve  nagrade i mnogo kvalitetnih umetničkih večeri.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Pomoć dečacima obolelim od mišićne distrofije

  Na inicijativu Fondacije „Jedro” 55 poznatih domaćih muzičara, glumaca i drugih javnih ličnosti otpevalo je pesmu, a više od 100 učestvovalo je u snimanju spota sa ciljem da se prikupe […]