• Protest prosvetnih radnika zbog nasilja nad zaposlenima u školama, zahtevaju izmene Krivičnog zakonika

  Predstavnici prosvetnih sindikata predali su Vladi Srbije zahtev za hitnu izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje odredbe koja bi omogućila brže hapšenje i sankcionisanje nasilnika prema prosvetnim radnicima. Pre toga, prosvetni radnici su se okupili ispred Narodne skupštine, nakon čega su se uputili do Vlade Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Protest prosvetnih radnika zbog nasilja nad zaposlenima u školama, zahtevaju izmene Krivičnog zakonika
  Foto: Pixabay

  Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić rekla je na današnjem protestu ispred zgrade Vlade da su do sada od vlasti čuli da je za ispunjenje tog zahteva potrebno usaglasiti zakonodavstvo sa Evropskom unijom i Evropskom komisijom.

  Naglasila je da prosvetni radnici traže da se odredbe koje važe za advokate odnose i na njih.

  Gašić je objasnila da je Krivičnim zakonikom predviđeno da onaj ko napadne advokata ili člana njegove porodice u vezi sa obavljanjem njegove advokatske delatnosti može biti kažnjen zatvorskom kaznom od tri meseca do tri godine.

  Ako učinilac nanose laku telesnu povredu advokatu ili njegovoj povredi sledi mu kazna od šest meseci do pet godina, dok je za teže telesne povrede zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, objasnila je Gašić.

  Prema rečima Mirjane Gašić, prosvetni radnici traže iste uslove koje imaju advokati

  “Tražimo od države da nas zaštiti i da se prema prosveti ponaša kao prema jednom od četiri stuba svake države”, naglasila je ona.

  Poručila je da izmene Krivičnog zakonika treba doneti danas, jer sutra može biti kasno.

  Sindikat obrazovanja Srbije Valentina Ilić podsetila je da je pre godinu i po dana prosvetnim radnicima obećano da će imati zaštitu kao engleski policajci, ali da do danas to nije učinjeno.

  Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Marko Maksimović rekao je da nisu potrebni protokoli i uputstva koje niko ne može da protumači, već da je prosvetnim radnicima potrebno da se njihova služba zaštiti.

  “Ako se ovakve stvari nastave, sutra više nećete imati prosvetne radnike”, poručio je Maksimović.

  „Oko 700 škola danas u potpunoj obustavi nastave“

  Predsednik Unije prosvetnih radnika Dobrivoje Marijanović rekao je da su direktori u prethodnih nekoliko dana učinili sve da bi sprečili današnji protest.

  Prema njegovim rečima, oko 700 škola širom Srbije je danas u potpunoj obustavi.

  On je najavio da prosvetari neće stati na ovom protestu ako se zahtev ne ispuni, već da će organizovati proteste širom Srbije.

  U 14 časova počeo je sastanak predstavnika prosvetnih sindikata sa predstavnicima Vlade.

  Vlada je pozvala prosvetare nakon što su njihovi sindikati najavili današnji protest.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]