• Prva onlajn licitacija zaplenjene robe – prodati ekskluzivni satovi, tašne, izgubljeni prtljag

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Uprava carina obavila je prvu elektronsku licitaciju robe koja je trajno oduzeta, a na kojoj je za 900.001 dinar prodat luksuzni ručni sat marke „Hubolt“, čija je početna cena bila 885.000 dinara. Direktor Uprave carina Branko Radujko kaže za RTS da su danas zakoračili u eru digitalizacije i da će licitacije ubuduće biti samo elektronske.

  U prvih sat vremena licitacije prodata su tri najvrednija predmeta, među kojima i ručni sat marke „Hubolt“, čija je početna cena bila 885.000 dinara i za koji se nadmetalo troje učesnika. Sat je prodat za 900.001 dinar.

  Sva sredstva od prodatih predmeta – skoro tri miliona dinara, kao i sve što se inače dobije na licitacijama, sliva se u budžet Srbije.

  Direktor Uprave carina Branko Radujko kaže za RTS da je preko 500 ulogovanih građana uživo posmatralo licitaciju.

  „Ranije je tek tu i tamo bilo slučajeva da krajnja ponuda, po kojoj pobednik kupi robu, bude duplo veća nego početna cena. Danas smo među prve tri stvari kod dve imali skoro duplo veću cenu od osnovne, što pokazuje da nema dogovaranja kod učesnika, pa dobijamo maksimalnu cenu odnosno maksimalan prihod za budžet“, naglašava Radujko.

  Na prvoj onlajn licitaciji za sve ponuđene predmete učestvovala su 63 učesnika, od čega 21 pravno lice i 42 fizička lica.

  Na spisku predmeta su osim skupocenih satova i nekoliko mobilnih telefona bile i ekskluzivne ženske tašne, tri projektora, slušalice i USB kablovi, kao i izgubljeni prtljag koji se prodaje zbirno i za koji su mogla da licitiraju samo pravna lica.

  Slobodan Tomić iz Uprave carina Srbije rekao je jutros za RTS da je interesovanje najveće za garderobu, za tehničke i IT uređaje i galanteriju.

  „Bez mogućnosti uticaja, dogovaranja i manipulacije“

  Branko Radujko kaže da je jako zadovoljan jer su danas zakoračili u novu eru u Upravi carina – eru digitalizacije.

  „Ovo je jedan važan carinski postupak koji je u celosti digitalizovan i ubuduće će licitacije biti samo elektronske. To nam je donelo efikasnije procedure, potpuno transparentan postupak licitiranja i manje troškove za organizaciju“, objašnjava Radujko.

  Naglašava da je elektronska licitacija dostupna svima i da svako iz svoje kuće ili sa odmora može da učestvuje bez dolaska u Beograd ili neki drugi grad u kojem se licitacija održava.

  „Najvažnije je da više ne postoji bilo kakva mogućnost uticaja jednog učesnika na drugog, mogućnost dogovaranja, manipulacija ili čak pretnji, kojih je bilo. Svako učestvuje pod šifrom, a ime se pojavljuje tek kada se postupak u celosti završi i kada se napiše rešenje o pobedniku“, ističe Radujko.

  U maju elektronska licitacija automobila

  Radujko kaže da će na sajtu Uprave carina biti objavljeno kada roba u nekoj od 15 carinarnica širom Srbije bude spremna za sledeću licitaciju.

  „Svi podaci će biti dostupni, biće objavljene fotografije i tehnički opis svakog predmeta, a svi predmeti će fizički biti dostupni ako neko želi da pogleda pre nego što odluči da učestvuje“, napominje Radujko.

  Rok za preuzimanje robe kupljene na licitaciji je osam dana i preuzimanje mora biti lično. Već u drugoj polovini maja biće organizovana i prva elektronska licitacija automobila.

  Uprava carina obavila je prvu elektronsku licitaciju robe koja je trajno oduzeta, a na kojoj je za 900.001 dinar prodat luksuzni ručni sat marke „Hubolt“, čija je početna cena bila 885.000 dinara. Direktor Uprave carina Branko Radujko kaže za RTS da su danas zakoračili u eru digitalizacije i da će licitacije ubuduće biti samo elektronske.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ko od frilensera nije podneo poresku prijavu plaća i zateznu kamatu

  Ukoliko frilenseri nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra ove godine, na raspolaganju im je mogućnost podnošenja neblagovremene poreske prijave. To znači da, pored poreza i doprinosa, treba da izračunaju i plate zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana kašnjenja.

  Zemljotres u Petrovcu na Mlavi

  Zemljotres magnitude 3,6 jedinica Rihterove skale pogodio je danas u 9:47 Petrovac na Mlavi, objavio je Republički seizmiološki zavod.

  Pravo na dostojanstvenu smrt: Šta je eutanazija i kako zakon u Srbiji gleda na ubistvo iz samilosti

  Kada govorimo o eutanaziji neizbežno je i moralno pitanje o tome da li imamo pravo da nekoga usmrtimo, kao i da li se iza ovog čina kriju opasnosti za zloupotrebu? Do sada su u Evropskoj uniji aktivnu eutanaziju omogućile Holandija, Belgija, Portugal, Španija i Nemačka. Van Evropske unije, to je moguće u Švajcarskoj, a pasivna eutanazija je moguća u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Austriji. Međutim, u Srbiji trenutno ne postoji zakon koje omogućava ovaj izbor.

  Svako peto dete u Srbiji doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, trauma ostaje do kraja života i nosi posledice

  U akciji Evropola i Interpola, pre nekoliko dana, u više zemalja uhapšeno je 39 seksualnih predatora. Srbija je u toj akciji pružila podršku, ali na teritoriji naše zemlje nije bilo privođenja. Iz kandži zlostavljača spaseno je troje dece, koja su bila deo lanca trgovine ljudima. U Srbiji se godišnje prijavi najmanje 400 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece, a sve češće žrtve postaju i manipulacijom fotografija i snimaka uz pomoć veštačke inteligencije. Trauma koju deca dožive ostaje do kraja života i nosi brojne posledice.