• Radioaktivnost detektovana i iznad Srbije, nema opasnosti po zdravlje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije objavila je da je u periodu od 29. septembra do 5. oktobra u Srbiji detektovano u vazduhu prisustvo rutenijuma 106, ali da izmerene vrednosti nisu imale uticaj na zdravlje.

   

  Kako je objavljeno na sajtu Agencije, izmerene vrednosti kretale su se u opsegu od 54 mBq/m3, što se, kako se navodi, poklapa sa vrednostima izmerenim u istom periodu u drugim laboratorijama u Evropi.
   
  „Od tada nije ponovo detektovano prisustvo rutenijuma 106 na teritoriji Srbije. Izmerene vrednosti nisu imale, niti imaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu u Srbiji“, saopštila je Agencija. Takođe se dodaje da je informacije o detekciji ovog radioaktivnog izotopa iznad Evrope Agencija dobila 3. oktobra od Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, koji meri sadržaj radionuklida u vazduhu. 
   
  Kako se navodi, zvanični podaci kako je došlo do njegovog prisustva u vazduhu iznad centralne Evrope u prethodnim danima nema, ali se ističe da bi, da je oslobađanje rutenijuma nastalo usled probe nuklearnog oružja ili akcidenta na nuklearnom reaktoru, došlo i do oslobađanja mnogih drugih radioizotopa.
   
  „Budući da je u vazduhu iznad jednog dela Evrope detektovan samo rutenijum 106, a ne i drugi fisioni produkti, pretpostavlja se da je ovaj radionuklid u atmosferu dospeo najverovatnije iz nekog od industrijskih ili medicinskih objekata gde se koristi“, navodi Agencija i dodaje da se to nalazi i u izveštaju Francuskog instituta za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost (IRSN).
   
  IRSN je u četvrtak saopštio da radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedelja nagoveštava da je došlo do nesreće u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra. IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.
   
  Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi. Navodi i da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.
   
  „Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji“, rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres, dok je zvaničnik Ministarstva energetike Kazahstana Timur Žantikin izjavio da u toj zemlji nema radioaktivnog curenja

  Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije objavila je da je u periodu od 29. septembra do 5. oktobra u Srbiji detektovano u vazduhu prisustvo rutenijuma 106, ali da izmerene vrednosti nisu imale uticaj na zdravlje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

  Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom. U ponoć je istekao i krajnji rok do kada izmene u […]

  Pretežno sunčano i toplije, vetar u slabljenju

  U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, uz promenljivu oblačnost koja tek ponegde u brdsko-planinskim predelima može posle podne usloviti kratkotrajnu slabu […]