• Radna grupa do 1. maja treba da predloži modele služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji

  Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović održali su danas sastanak sa članovima Radne grupe za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze služenja vojnog roka u Vojsci Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Radna grupa do 1. maja treba da predloži modele služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji
  Foto: Pixabay

  Sastanku su prisustvovali članovi Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

  Članovima Radne grupe predstavljene su polazne osnove i smernice ministra odbrane i načelnika Generalštaba za dalji rad na izradi više modela vraćanja obaveze služenja vojnog roka i dodeljeni težišni zadaci u narednom periodu.

  Kako se navodi u saopštenju, na osnovu zaključaka današnjeg sastanka, Radna grupa će nastaviti da radi na izradi više predloga modela obaveznog služenja vojnog roka, koji će biti predstavljeni predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću do 1. maja ove godine.

  Početkom 2024. godine, Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i zajedno sa Ministarstvom odbrane predložio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, s ciljem podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.

  U saopštenju se dodaje da je predlog Generalštaba usledio posle detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]