• Registracija skuplja 12.000 dinara, ako broj sedišta u kolima nije isti kao u dozvoli

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vlasnici kojima broj sedišta u vozilu nije isti kao u saobraćajnoj dozvoli mogli bi da plate i do 12.000 dinara kako bi ispravili ovo neslaganje i registrovali auto, ali i izbegli kaznu.

   

  Svaki vozač pravi prekršaj ako nema upisan isti broj sedišta u dozvoli, koliko ih ima autu. Ovaj prekršaj može da utvrdi policajac koji zaustavi vozilo u saobraćaju, a od pre više od pola godine zaposleni na tehničkom pregledu moraju da reaguju ukoliko uvide neslaganje.
   
  Tada je počela primena odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja koje se odnose na ispitivanje vozila koje podrazumeva broj sedišta i ostale tehničke podatke u dozvoli. Neslaganje je negde bilo posledica namere vlasnika da mu vozilo bude registrovano sa više ili manje sedišta nego što ih ima, a negde pogrešne deklaracije proizvođača ili računa kod kupovine.
   
  – Tehnički pregledi su obavešteni da moraju da obrate pažnju na ovo, pa su vozačima kojima se podaci nisu poklapali tražili potvrdu o broju sedišta. A nju mogu da daju proizvođači, koji to naplaćuju od 4.000 do 12.000 dinara, a ako oni to iz nekog razloga ne mogu, onda to rade ovlašćene organizacije za ispitivanje vozila i Agencija za bezbednost saobraćaja, gde je ceh oko deset hiljada – navodi za Kurir Saša Lakić iz Centra za tehničke preglede vozila.
   
  S obzirom na to da su iznosi visoki, mnogi su se pobunili, pa je MUP počeo da tehničkim pregledima šalje spiskove određenih marki i tipova vozila koji bez potvrde mogu da prođu pregled.
   
  – Problem je što ta obaveštenja ne postoje za sva vozila, pa će mnogi morati da plate potvrdu. Na kraju se sve prelomilo na vozačima – navodi Lakić. Na pitanje da li problem potvrde može da se reši uvidom u dosije auta koji je u MUP-u, on odgovara da je to moguće, ali zahteva da vlasnik ode u policiju i pogleda dosije, a možda ga tamo neće naći ili će biti nepotpun. 
   
  Neka od vozila za koja ne trebaju potvrde:
  „fijat 500“
  „dajhacu kuore“
  „pežo 1007“
  „sitroen C1“
  „sitroen C2“
  „lada niva“
  „porše panamera“
  „opel astra H tvin top“
  „seat arosa“

  Vlasnici kojima broj sedišta u vozilu nije isti kao u saobraćajnoj dozvoli mogli bi da plate i do 12.000 dinara kako bi ispravili ovo neslaganje i registrovali auto, ali i izbegli kaznu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Lista najtraženijih zanimanja u Srbiji

  Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima. […]